Váci Mihály halálának 54. évfordulójára emlékeztek
Fotó: Trifonov Éva

54 éve hunyt el Váci Mihály. A Nyíregyházán született költő és író a munkásságával, emberközpontúságával az irodalmi élet meghatározó szereplőjévé vált. Tiszteletére kedd délelőtt a Bessenyei téren, valamint a Váci Mihály Kulturális Központ előtt tartották az ünnepélyes koszorúzást.

Váci Mihály „Ezt! Itt! Most!” című költeménye is elhangzott az író és költő halálának 54. évfordulója alkalmából megrendezett koszorúzáson. A Bessenyei téren az emlékszobrát, a Váci Mihály Kulturális Központ előtt az emléktábláját koszorúzták. A rendezvényeken a Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a vármegyei önkormányzat képviselete, az író-költőről elnevezett kulturális központ és kulturális egyesület, a könyvtár, a Jósa András Múzeum vezetősége, valamint a Vasvári Pál Gimnázium diákjai vettek részt.

„Városunk szülöttéről számtalan gondolat hangzott el az elmúlt évek megemlékezésein. Számomra az ő munkásságát illetően a legmeghatározóbb és példaértékű vallomás a Csak ezt az utat el ne hagyjam című versében olvashatunk. Csak ezt az utat el ne hagyjam, jegenyesort az alkonyatban, mely küszöbtől hoz idáig s körül a földön visz hazáig. Váci Mihály a hatvanas, nyolcvanas évek legendásan magas népszerűségnek örvendő költője volt, aki ennek ellenére megmaradt olyan egyszerű embernek, amilyen a pályája kezdetén volt. Sosem feledte el, honnan jött, és ez késztette arra, hogy lehetőségeit kihasználva felemelje szavát az emberekért. Váci Mihály kitűnő megjelenésű, vonzó tekintetű, asztal mellett kellemesen beszélgető férfi volt, akinek szelíd derűje mögött kemény és felelősségtudatot lehetett érezni. Szerkesztői és kiadói szerették mint munkatársat, írók, költők, ügyfelek szerették mint szerkesztőt vagy közhivatalnokot” – emelte ki Korpainé Gondor Marianna, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatóhelyettese.

A Váci Mihály Kulturális Központ igazgatóhelyettese köszöntőjében arról is szólt, Váci Mihály a közösség szószólója volt. 2024-ben országszerte, így városunkban is számtalan rendezvénnyel tisztelegnek majd munkássága és életműve előtt, hiszen decemberben emlékezünk születésének századik évfordulójára. Nyíregyházán a nevét viselő kulturális intézmény múlt héten a hagyományos vármegyei szavalóverseny megrendezésével is megemlékezett Váci Mihályról. A kedd délelőtti esemény zárásaként pedig rendhagyó irodalomórát tartottak az intézményben.

Kapcsolódó galéria

Koszorúzás Váci Mihály szobránál