Váci-hét: ünnepel a rozsréti Váci iskola

Váci-hét: ünnepel a rozsréti Váci iskola

1990. augusztus 1-től minden évben megrendezik a Váci-napokat a rozsrétszőlői iskolában. A költő, műfordító halálának 54. esztendejében, a Váci 100 évében is megkoszorúzták az iskola udvarán álló szobrot. Gyalogtúrát, észtornát, vetélkedőt és foci kupát is szerveztek az Ókistelekiszőlőben született, majd 1970. április 16-án, Hanoiban elhunyt Kossuth-díjas költő, műfordító emlékére.

Váci Mihály 1924-ben született, a szegény időkben, a tanyavilágban. Gyerekkorától beteges kisfiú volt. A helyzete megtanította, hogy hogyan kell viselkedni az emberekkel, a társadalommal. Az is lényeges, hogy a megszerzett tudást hogyan tudja alkalmazni élete során – szólt a rozsréti iskola Váci-hetet megnyitó ünnepségén, kedden délelőtt Nyíregyháza alpolgármestere.

„Vácit az ’50-es években fedezték fel igazán mint költőt, és akkor lett országszerte híres, és nagyon kedvelt népi irányú költő, ami a későbbiekben a halála után nyomot hagyott az emlékében. Amikor kezdett lazulni a kommunista diktatúra, akkor kezdték elfelejteni, kezdték olyan szinten megbélyegezni, hogy ő egy erős kommunista vonalnak volt a képviselője. Igazából 2004 óta értékelték újra, amikor megtalálták ’56-os naplóját, cikkeit, az akkori kedvesével, társaival részt vett a tüntetéseken, és nagyra értékelte azt a harcot, amit az ’56-os forradalmárok és szabadságharcosok megtettek, és onnantól kezdve kicsit átértékelték a munkásságát. Vannak olyan örökérvényű írásai, amelyek a Váci Mihály Kulturális Központban is láthatók. Óriási hagyatékot hagyott ránk, nyíregyháziakra. Az egyik olyan költő, akit országszerte ismertek, és országszerte voltak és vannak a nevét viselő intézmények”

 – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester. Mindenki addig él, amíg emlékeznek rá – folytatta az alpolgármester. Váci valószínű, örülne, ha tudná, milyen becsben tartják emlékét. Nemcsak a belvárosi, róla elnevezett kulturális központban, hanem az egykori tanyavilágban, Butykán, és a körzetben, ahol egykoron tanító volt. Három és fél évtizede szerveznek Váci-hetet a rozsréti iskolában. Versenyekkel, díjkiosztó ünnepséggel, vagy az első osztályosok diákpolgárrá fogadásával emlékeznek a költőre. A kedvezőtlen időjárás miatt persze a gyalogtúrát, és több más programot a következő napokra halasztanak.

„A Váci műveiben megjelenő természetet itt mindenki magán érzi. Ez egy olyan iskola, mely a város szélén van, jó környezetben, természetközelben, és igazán örülnek a gyerekek, amikor rátalálnak a versekben egy-egy állatra, madárra, növényre, mindarra, amit Váci is megírt. A tanyán élő embereket nagyon tisztelte, munkájukat hasonlóképpen, és itt azért még sok ember foglalkozik mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, növénytermesztéssel. Erre a gyerekek büszkék, és mi is azok vagyunk”

– tájékoztatott a Móricz Zsigmond Általános Iskola Váci Mihály Tagintézményének vezetője, Nagy Sándorné. Utcát, iskolát, intézményt neveztek el városunk hírességéről, a 100 éve született költőről, műfordítóról, a kisemberek támogatójáról, az országgyűlési képviselőről, kultúrpolitikusról, a Kossuth-díjas Váci Mihályról. A centenárium évében kiemelt esemény lett halálának évfordulója is. Ahogy az alpolgármester fogalmazott, érdemes megőrizni a városrész vidékies jellegét, és támogatni azt az iskolát, ahol idő van a gyerekekre, akik a természet közelében élnek. Úgy, mint egykoron Váci Mihály.