Útépítés a Gömb utcán – Folytatódik a nagyszabású, ötmilliárd forintos útfelújítási program

Folyamatban van a Gömb utca, Palánta utca és Folyóka utca közötti szakasz fejlesztése Kistelekiszőlőben, hamarosan már itt is aszfaltos úton lehet közlekedni. A városvezetés az 5 milliárd forintos program forrásából biztosítja ezt a beruházást. További két utcában hamarosan, ezen felül pedig még 16 szakaszon kezdődik el szilárd burkolatú aszfaltút építése még 2022-ben.

Már megkezdték az útszegélyek építését itt a Gömb utcában, hamarosan már itt sem földúton járnak az autók. Az útépítés kivitelezése a tervezett ütemben halad, a csapadékvíz elvezető rendszer építése már elkészült, folyamatban van a távközlési és elektromos vezetékek kiváltása, valamint zajlik a kerítések áthelyezése is.

Lakossági kérés

Kistelekiszőlő képviselőjét az utca kétharmada kereste fel a fogadóóráján, hogy aszfaltutat szeretnének. Ahogy Mussó László fogalmazott, ilyen korábban nem történt, hogy egyetlen utcából ilyen nagy létszámban keressék fel őt.

Abban az esetben, ha a területátadás megtörténik a lakók részéről, ami a szabályozási szélességhez szükséges, az önkormányzat csapadékvíz elvezetéssel megépíti az aszfaltutat. El is indult a szervezkedés, év közepére leadták a kérelmek nagy részét. Maradt egy pár család, aki nem volt hajlandó térítési díj ellenében átadni a területét, ez 2021-ig húzódott. Amikor 2021-ben megérkezett ez az ötmilliárd forintos forrás, akkor indult egy kezdeményezés, hogy az utca lakói azon tulajdonosoktól, akik térítési díj ellenében nem adják át területet, kivásárolják ezt a pár telket. 2021. június környékén össze is gyűjtötték a lakók az összeget, befizették a Városházára és a Kormányhivatal elvégezte a kisajátítást tavaly. Ez év augusztusára az itt élők így aszfaltúton közlekedhetnek.” – mondta Mussó László.

Nagyszabású program

A kormány támogatásának köszönhetően 2021 év elején indulhatott Nyíregyházán egy nagyszabású, összesen ötmilliárd forint keretösszegből gazdálkodó útfelújítási program. Jelenleg a beruházások második üteménél tartanak a munkálatok.

Bizottsági feladatok

A Közgyűlés Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága számos esetben tárgyalja ezeket a projekteket.

Nekünk az a dolgunk és feladatunk, hogy időben elvégezzük azokat a háttérmunkálatok, amik ide vezetnek, ahol most állunk, ahol már látjuk, hogy a munkaterület átadásra került és a kivitelezők is felvonultak. Az árajánlati felhívásokat határidőben meg kell fogalmaznunk és közzé kell tennünk, a bontásokra is oda kell figyelnünk és a döntést is időben meg kell hozni. Ezzel tudjuk igazán segíteni ezt az óriási projektet, ami láthatóan a város minden pontján hoz valamilyen útfelújítást.” – nyilatkozta Halkóné Dr. Rudolf Éva, a Közgyűlés Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának elnöke.

37 utca újulhat meg

Tavaly már 9 városrészben összesen 18 helyszínen épült földútból szilárd burkolatú aszfaltút – mondta a keddi bejáráson Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Most három út aszfaltozása van folyamatban, az egyik a Gömb utca, a másik is itt van Kistelekiszőlőben, a Meggyfa utca és Felsőpázsiton a Sátor utca, de további 16 utca aszfaltozási munkálata is előkészítés alatt van. Úgy számolunk, hogy június végéig a szerződéskötés a munkaterület átadás megtörténik azokon a helyszíneken is, így mindösszesen 37 utat tudunk ebből a csomagból leaszfaltozni és ami marad, azt pedig felújításokra fordítjuk.” – tette hozzá a polgármester a helyszíni bejáráson.

Érintett utcák

Az első ütemben 2021-ben földútból szilárd burkolatú aszfaltos út épült az alábbi 18 utcában: Gerely, Íjász, Vitorlás, Búvár, Horgony, Árbóc utca, Hegedű utca, Tallér köz, Hatház, Szamóca utca, Thököly-Törzs utcát összekötő út, Hadobás, Szamos utca, Ereszalja, Szarka, Hajlás, Főzde és Fenyő utca. Dr. Kovács Ferenc által említett további 16 utca, ahol elkészül majd az aszfaltos út: Acél, Apadó utca, Fenyő utca (Kerítés utca – Fenyő utca között), Futó köz, Füredi utca –Gömb utca összekötő, Gyűrű utca, Hadik utca – Bólyai tér, Jó utca, Kacagó, Lengő utca, Levél köz, Makay utca, Muskotály köz, Pompás, Seregély utca, Tiszalöki út.

Egyedi támogatás

A kormányzati támogatással év végéig kell elszámolni. A megyei jogú városok közül egyedül Nyíregyháza kapott ötmilliárd forint értékű útépítési támogatást, emelte ki a polgármester, majd hozzátette, ez annak az eredménye, hogy az önkormányzat a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően 2013-tól minden év végére a fennmaradó keret jelentős részét kiviteli tervek megrendelésére tudta fordítani. Így a kormány ezek megvalósítását tudta támogatni.

Kapcsolódó galéria

A Gömb utca aszfalt burkolatot kap hamarosan