Ünnepi közgyűlést tartottak Nyíregyháza újratelepítésének 266. évfordulója alkalmából
Nyíregyháza újratelepítésének 266. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartottak a Városházán

A megemlékezésre meghívást kaptak a testvérvárosok képviselői is. A közgyűlés után koszorúkat helyeztek el a Városalapítók szobránál. A városnapi programok szombaton folytatódnak a Kossuth téren.

Már hagyomány, hogy májusban Városnapi rendezvényekkel emlékezünk meg Nyíregyháza újratelepítéséről. A 266. évfordulón ünnepi ünnepi közgyűlést tartottak a Városházán, amelyet zászlóbehozatallal nyitottak meg az 5. Bocskai István Lövészdandár közreműködésével. Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Kovács Ferenc polgármester. Hangsúlyozta, ezen a napon elsősorban Gróf Károlyi Ferenc előtt tisztelgünk, aki 1753-ban elhatározta Nyíregyháza újratelepítését, és tisztelgünk az első tótajkú, evangélikus telepesek előtt, akik igazán vállalkozószelleműek voltak. Az akkori pusztát virágzó kertté változtatták. Kitartó munkájukkal, szorgalmukkal elérték azt, hogy előbb mezővárosi rangot kapott Nyíregyháza, majd az örökváltságot is megszerezte, és szabad város lett. A polgármester hozzáfűzte, a mai városvezetés is arra törekszik, hogy egy biztonságos, fejlődő várost építsen, a jövőnk biztosított legyen.

Erős testvérvárosi kapcsolatok

Az ünnepi közgyűlésen Dr. Ulrich Attila alpolgármester a városalapítók áldásos munkájáról, Nyíregyháza napjainkig tartó történelmi fejlődéséről beszélt.

A megemlékezésre meghívást kaptak a testvérvárosok képviselői is, idén ünnepeljük Kiryat Motzkin és Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolatának 20 éves, Ivano-Frankivszk és Nyíregyháza partnervárosi kapcsolatának 15 éves jubileumát is. A városnapot megtisztelték jelenlétükkel Bielsko-Biala, Rzeszów, Szatmárnémeti, Ungvár és Eperjes városok delegációi is. Az ünnepi közgyűlés után koszorúkat helyeztek el a Városalapítók szobránál.

Szombaton folytatódnak a programok

A városnapi programok szombaton folytatódnak a Kossuth téren. Immár 11. alkalommal rendezik meg a Szelektív Szombatot, a családok játékos vetélkedőjével. A hagyományoknak megfelelően a Sipkay Barna Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói idén is megsütik a Város tortáját, a tejfölös diótortából 2500 szeletet kínálnak majd az érdeklődőknek. Az egész napos színpadi programok során többek között az Alma együttes szórakoztatja a kicsiket, de délután fellép a Unique zenekar, este pedig élő koncertet ad a Hooligans együttes. Az idei Városnap különlegessége lesz, hogy Nyíregyházát is érinti majd a 11. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra, melyen 30 évesnél idősebb autók érkeznek a belvárosba, de szombaton déltől este hatig rendezik meg a Nyíregyházi Nagydíj Háztömbkörüli Kerékpárversenyt is.