Ünnepi készülődés biztonságban – Civil és egyenruhás rendőrök is járják a forgatagot

Jó tanácsokkal segíti a lakosságot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság, hogy mindenki biztonságban készülődhessen az adventi időszakban. Az egyik legfontosabb, hogy a bevásárlóközpontok és az üzletek környékén, illetve a karácsonyi vásárokban a szokásosnál is jobban vigyázzunk az értékeinkre, a közlekedésben fokozott figyelemmel vegyünk részt. A vármegyei rendőr-főkapitányság a megszokott módon egyenruhás és civil járőrökkel vigyáz a rendre az ünnepi időszak alatt.

Múlt hét szombaton megnyitott a nyíregyházi adventi forgatag, az ünnepi hangulat, az ételek és italok sok városlakót csábítanak a Kossuth térre. Vasárnap lesz az első gyertyagyújtás, valamint ekkor kapcsolják fel a fényeket is – az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagy tömeget vonz advent első vasárnapja. A rendőrség is évről évre jó tanácsokkal látja el a lakosságot, mivel a vásárlók, nézelődők ebben az időszakban gyakran figyelmetlenebbek, a közlekedés során pedig türelmetlenebbek.

Alkalom szülte tolvajok

Az ünnepi forgatag, a nagy tömeg lehetőséget kínál az alkalom szülte zsebtolvajoknak. Az értéktárgyakat, iratokat ne tegyék a kosár vagy a táska tetejére, illetve annak külső zsebébe, vásárlás közben ne hagyják őrizetlenül az értékeiket – tanácsolja a rendőrség. Minden vásárlásnál kérjenek számlát, mivel ha az eladó nem számlaképes, akkor előfordulhat, hogy a termék bűncselekményből származik. Számla nélkül a vásárlók nem tudják érvényesíteni fogyasztóvédelmi igényeiket és jogaikat. A hatóságnak ezeken túl is számos hasznos tanácsa van a lakosság számára.

Ha valaki tömegközlekedéssel közlekedik, akkor itt is szóba jöhet a zseblopás, ezért farzsebben ne legyen pénztárca, ne legyen mobiltelefon. Aki vonattal több csomaggal közlekedik és többen utaznak egyszerre, ha kimegy a mosdóba, kérje meg útitársát, hogy figyeljen addig az ő értékeire is. A vagyonvédelmi prevenciós tevékenység, ami előtérbe kerül ebben az időszakban. Fontos kézitáska – így főleg a hölgyek – esetében, hogy ha vannak fakkok, akkor a személyi okmányok és a pénztárca külön legyen elhelyezve benne, hogy ha valaki mégis belenyúl, ne vigyen el mindent. Egyébként is azt javasoljuk, főleg a vásárokban, hogy készpénzt csak a legszükségesebb mértékig tartson mindenki magánál, inkább bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával fizessen” – nyilatkozta dr. Kovács Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője.

Körültekintően vásároljunk online is

Évről évre egyre népszerűbb az online vásárlás is, de itt is figyelni kell, nehogy csalás áldozatává váljon a vevő. Ha kevésbé ismert oldalról szeretne valaki vásárolni, érdemes ellenőrizni, hogy a fizetésre használt oldal valóban banki oldal, illetve rendelkezik tanúsítvánnyal.

Egész évben felfutóban van az online kereskedelem, de ilyenkor karácsony közeledtével főleg. Csak megbízható webáruházból vásároljunk, kevésbé ismert webáruház esetén nézzük meg, hogy ki az üzemeltető, milyen elérhetőségei vannak megadva, esetleg milyen tapasztalatok vannak vele kapcsolatban, rá kell keresni külön az internetet, hiszen minden webáruházat minősítenek a vásárlók. Ha pedig online piactérben magánszemélytől vásárolunk, akkor érdemes arra figyelni, hogy nézzük meg, milyen kommentek vannak az eladóhoz, hogy nem kapta meg a terméket vagy nem azt kapta meg, akkor inkább ne vásároljon. Illetve azt is nézze meg, hogy mikor történt a regisztráció, ha túl friss az eladó, akkor legyenek kételyeink ezzel kapcsolatban. Összességében a személyes átvételt tanácsoljuk mindenkinek, előre pénzt ne utaljunk, inkább válasszuk az utánvét lehetőséget még akkor is, ha ez többletköltséggel jár. Legyünk elővigyázatosak és akkor azt gondolom, hogy ezek a bűncselekmények megelőzhetőek lehetnének” – tette hozzá dr. Kovács Attila.

Kérjünk segítséget!

A bevásárlások idején mindenki rohan, türelmetlenebb és esetleg figyelmetlenebb is, ezért érdemes a rendőrség tanácsait megfogadni – emeli ki a hatóság. Aki mégis valamilyen bűncselekmény áldozatává válik, hívja a 112-es segélyhívót, ha pedig még a helyszínen észreveszi, hogy ellopták valamilyen értéktárgyát, akkor helyben kérjen segítséget az egyenruhásoktól. A rendőrség további tanácsa, hogy ha gyanúsan viselkedő személyt látnak, ellenőrizzék értékeiknek meglétét.