Ülésezett az Idősügyi Tanács - Több fontos témát érintettek
Ülésezett az Idősügyi Tanács

A többszintű egészségügyi ellátás, és az ezzel kapcsolatos ügyeleti rendszer, a 65 év felettiek informatikai képzése, illetve az Alkotó Idősek pályázata volt az Idősügyi Tanács ülésének témája.

A 2019-es esztendő első felének záróülésére érkezett az Idősügyi Tanács tagjaihoz meghívó. Tartalmas délelőttöt kínált a városvezetés, hiszen több témában tartottak tájékoztatást az előadók.

 Dr. Ulrich Attila alpolgármester:

Nagyon érdekli nyár előtt az időseket az egészség, az egészségügyi lehetőségek, úgyhogy itt lesz Csikós Péter igazgató úr, aki az alapellátás helyzetéről, a fogorvosi ellátásról fog beszélni, de szó lesz a sürgősségi ellátásról is. Nagyon izgatja mindig az idősek fantáziáját az, hogy hogyan lehetne 65 év felett számítógépes oktatásban részt venni. Ez volt korábban a könyvtárban. Most igazgató asszony is ad egy tájékoztatást arról, hogy a könyvtár szervez-e ilyet ősszel.

Többszintű az egészségügyi ellátás Nyíregyházán – hangsúlyozta az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője. A háziorvos, az ügyeleti ellátás, a mentők, és a sürgősségi osztály mellett bizalommal fordulhatnak a patikusokhoz is. Városunkban két éjjel – nappal is nyitva tartó gyógyszertárban  - a Korányi és a 100 éves patikában - képzett szakemberek adnak éjjel - nappal tanácsot a hozzájuk segítségért fordulóknak.  

Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója:

Az ügyelet épülete folyamatosan nyitva. A Szent István utcán van a központi orvosi ügyelet a kórház és a mentőállomás között. A felnőtt ügyelet az 24 órás, folyamatosan van ellátás. A gyermekorvosi ügyelet hétköznaponként 18 órától másnap reggel 8 óráig, illetve hétvégén és munkaszüneti napokon folyamatosan elérhető. A  fogászati ügyelet hétvégén és munkaszüneti napokon reggel 8 – 14 óráig tart ügyeletet, amelyet ingyen vehetnek igénybe az arra szorulók.

Az igazgató utalt arra, hogy a telefonos elérhetőség interneten is megtalálható. De vajon hogyan kezelik a korszerű eszközöket a nyugdíjas korú emberek? Tavaly év végén indult a Móricz Zsigmond Könyvtárban a 65 év felettiek internet használatával kapcsolatos képzés, melynek eddig 150 résztvevője volt.

 Márföldi István, a Móricz Zsigmond Könyvtár osztályvezetője:

Ez az internet használatáról szól, azon kívül eljutunk odáig, hogy a közösségi oldalakat is tudják használni. Nagy az érdeklődés, és úgy gondolom, nagyon hasznos számunkra. Nagyon szép mondatot tudok idézni. 70 év felett is nagyon sokat járnak, és kérdeztem, hogy miért nem jelentkeztek már korábban is. Azt mondták, hogy most érzik igazán azt, hogy nem teljes emberek, ha nem értenek az internethez és nem tudnak eligazodni a számítógépes világban.

Tájékoztatót hallottak a Idősügyi Tanács tagjai a tavaly nagy sikerrel indult Alkotó Idősek képzőművészeti pályázat folytatásáról, illetve a Continental Aréna nyugdíjas kedvezményeiről.

A Tanács tagjai ősszel folytatják munkájukat.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20190620