Ülésezett az Idősügyi Tanács – Az idősellátás és gondozás volt a téma
Fotó: Szarka Lajos

A Sóstói Szivárvány Idősek Otthona és a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója mutatta be az intézményeket az Idősügyi Tanács ülésén. Az előadók részletezték a szolgáltatások körét, az új típusú ellátásokat, a jelentkezés rendjét és a várakozási időket.

 

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta Nyíregyháza Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa. Vissza-visszatérő téma a szociális ellátások köre ezen a fórumon, de a változásokról, a fejlődésről szinte esztendőnként érdemes beszámolni. Az előadók előtt a következő hónapok feladatairól szólt az alpolgármester.

„Ebben a félévben nagyon sok minden történt, de a java még hátravan, hiszen az Alkotó Idősek pályázat, sportnap, az Idősek Világnapjának a megünneplése, és a Ki mit tud?, sőt még ki kell írni az Élettörténetek pályázatot is, valamikor ősszel. Tehát nagyon sok társadalmilag fontos esemény lesz szeptembertől itt, a városban, mely az Idősügyi Tanács tagjainak a munkáját is megköszöni” –szólt elsőként dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A Sóstói Szivárvány Idősek Otthona meghatározó intézmény Nyíregyháza életében – kezdte mondandóját Vári Zoltán igazgató. A nyíregyházi önkormányzat tulajdonában lévő épületegyüttest a Nyíregyháza Városi Református Egyházközség működteti.

„Többféle ellátást nyújtunk. Van idősek otthoni ellátásunk. Ez a legnagyobb létszámú, hiszen 212 ember számára nyújtunk ilyen típusú ellátást. De működik 33 férőhelyen pszichiátriai betegek otthona, 30 helyen mozgásfogyatékos ellátás, illetve van egy 30 férőhelyes gondozóházunk, ami átmeneti ellátást nyújt. Ezeken kívül – amire nagyon büszkék vagyunk – van egy olyan nappali ellátásunk, ami nagyon sikeresen működik, szállítással egybekötve demens személyek nappali ellátását is végezzük, 35 fő részére” – nyilatkozta Vári Zoltán, a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona igazgatója.

A várakozási időről szólva az az igazság, hogy néhány hónaptól néhány évig is tarthat. Ez ellátási típustól függ. Az intézményhez kell benyújtani a kérelmet. Nincs belépési hozzájárulás, ezért is kedvelt lehet a Szivárvány az idős, beteg nyíregyházi polgárok részére.

A Szociális Gondozási Központ igazgatója arra az életfára hivatkozik, melynek gyökere a stabilitást és a biztonságot adja. Szerteágazó lombkoronája a komplexitást és a területek közötti átjárhatóságot, a folyamatos fejlődést és a növekedést szimbolizálja.

„Ma az Idősügyi Tanácsra három olyan szolgáltatást hoztam, ami azt gondolom, hogy a célcsoportnak tökéletesen megfelelő lenne. Szeretném megmutatni, hogyan és miként működtetjük az alapszolgáltatások közül a házi segítségnyújtást és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Természetesen – nyilván nem elfeledkezve a nappali ellátásainkról – a klubszolgáltatásokról, kiemelném még a bentlakásos intézményi szolgáltatásunkat. Azt gondolom, a mai élethelyzetekben rendkívül nagy igény van a házi segítségnyújtásra. Ez azt jelenti, hogy a segítségnyújtás az igénylő számára otthonában, lakókörnyezetében történik. Ugyanez a szolgáltatás a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, szintén az otthonában. Amikor egy eszköz segítségével, ha bármilyen egészségében bekövetkezett változást észlelt az illető, egy gombnyomásra megy a segítség” – jött a tájékoztatás Nagyné Hermányos Zsuzsannától, a Szociális Gondozási Központ igazgatójától.

Éppen 13 szolgáltatást biztosít az intézmény. Alap- és szociális, szakosított ellátásokat. Az étkeztetéstől a bentlakásos intézményekig és a nappali ellátásig. Ez utóbbi központi helye az Őz utcán van, ahol a pszichiátriai és szenvedélybetegek, illetve a fogyatékos személyek foglalkoztatása történik.

A Pacsirta és az orosi Rozsnyó utcán működik bentlakásos intézmény, sajnos csak 63 férőhellyel. Jelenleg is 168 várakozó van az ellátásra. 2022. január 1-től a fogyatékos személyek ápoló-gondozó célú lakóotthona is a Szociális Gondozási Központhoz tartozik.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20230620