Ülésezett a Köznevelési Tanács: napirenden az együttműködés

Hetedik esztendeje működik az önkormányzat mellett a Köznevelési Tanács, mely nem önálló jogi személy, konzultatív, javaslattevő testület. Rendszerint évente ülésezik, elnöke a polgármester. A tanács célja, hogy képviselje a köznevelési ágazatban érintett fenntartók, a diákok, pedagógusok és alkalmazottak, valamint a szülők érdekeit. Közreműködjön az őket érintő önkormányzati döntések előkészítésében. Hétfő délután három napirendi pont szerepelt a Köznevelési Tanács aktuális ülésén.

2016-ban hozta létre a nyíregyházi önkormányzat a Köznevelési Tanácsot, akkor, amikor az oktatás állami irányítás alá került. Előbb a működés, majd a fenntartás is. Az idő igazolta, hogy a városnak szoros kapcsolata kell legyen az oktatással, a jövő szakembereivel – vélekedett a polgármester. Három téma szerepelt a hétfő délutáni napirenden. Az első fejezet az együttműködésekről szólt. A minőségi munkaerőért és a fiatalok megtartásáért való munka Nyíregyházán minden eddiginél aktuálisabb, hiszen több ezer új munkahelyet kínálnak a fiataloknak a következő években.

„Nagyon nagy jelentőségű gazdaságfejlesztési program zajlik a városban, amelynek már vannak látható eredményei. A következő években egyre nagyobb kihívást jelent majd a szakképzett munkaerő biztosítása is. Ugyanakkor a városvezetés elindította öt éve a „Nyíregyháza hazavár” programot, amelynek az a lényege, hogy azok a fiatalok, akik itt akarnak dolgozni, élni a városban, kapjanak lehetőséget. Sajnos Nyíregyházának is több évtizedes nagy problémája a kivándorlás, az elvándorlás, mely a fiatalokat és a szakképzett rétegeket érinti. Az egyetemet vagy szakmunkásképzőben végzetteket. Erről szól most az első napirend négy előadóval. Hogyan tudunk összefogni? Egyre nagyobb a felismerés, mind a nagyfoglalkoztatók, közepes cégek, oktatási intézmények, mind a városvezetés részéről, megfogalmazódott már az, hogy ezt jól csak együtt tudjuk megoldani”

– nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester. A második napirendi pont a Michelin prezentációja, a Klíma Freskó volt. A Bringafesztivál után egy klímavédelemmel foglalkozó projektet terveznek évről évre, közös szervezésben a várossal és a Nyíregyházi Egyetemmel.

A felsőoktatási intézményben a modellváltás kapcsán komoly változások és pozitív eredmények tapasztalhatóak. A mennyiségi fejlődés együtt jár a minőségi változással is – fogalmazott a polgármester. A Köznevelési Tanács ülésén a többszintű, fejlődő pedagógusképzésről szólt az általános rektorhelyettes.  Az alap- és mesterképzés, az osztatlan tanárképzés, vagy a továbbképzés kapcsán kínált lehetőségekről jöttek meghallgatni a köznevelési intézmények visszajelzését. Egyéb szakterületen a duális képzés mellett megjelent egy újabb képzési forma.

„A kooperatív képzés szintén egy gyakorlatorientált képzési forma, és alapvetően abban tér el a duális képzéstől, hogy nem az első hónapoktól kapcsolódik be a diák, mint a duálisnál, hanem négy félévet le kell zárni az egyetemi képzésben, és ezt követően jelentkezhet azoknál a cégeknél, akik ezt a képzési formát meghirdetik. Nagyjából ez egy gyakornoki programnak megfelelő képzési formát jelent, és jelenleg is már több partnerünk van, nemcsak Nyíregyházáról, hanem a vármegyéből is, és ezt a palettát szeretnénk a jövőben is szélesíteni”

– tájékoztatott dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese. A Köznevelési Tanács általános feladatai közé tartozik a helyi szereplők közötti információáramlás és véleménycsere – fogalmaz a dokumentum –, és hangsúlyt fektet az együttműködésre, javaslatok, megoldási alternatívák kidolgozására, a gazdasági fejlődést elősegítő képzési stratégiák előmozdítására.

„A Nyíregyházi Szakképzési Centrum mindent megtesz azért, hogy 20 ágazatban, 65 szakmában képezzen, és gyakorlatilag a rugalmas tanulási utaktól az okleveles technikusi képzésig szakmát, szakképesítést adunk a fiatalok és a felnőttek kezébe. Azt gondolom, ezt a feladatot csak közösen, együttgondolkodva lehet folytatni. Nagyon örülök, hogy a szeptemberben megrendezett szakma fesztiválon az óvodáktól az egyetemig, cégekkel, a Foglalkoztatási főosztállyal egy olyan rendezvényt tudtunk megszervezni, amely lehetőséget biztosított arra, hogy minden korosztály közelebb kerüljön a szakmákhoz”

– mondta a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója, Gurbánné Papp Mária. Együtt kell gondolkodni a pályaorientációban, és arról is, hogy a cégek támogatásával hogyan tudnak minél több szakmát megismerni a diákok, hogy minél több fiatal választhasson kedvére való munkát. Mindemellett nyilván a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakembereknek is jelentős szerepe van ezeknél a cégeknél – zárta gondolatait a főigazgató

Kapcsolódó galéria

Köznevelési Tanács ülése 20231106