Ukrán gyerekeket látott vendégül Nyíregyháza
Lembergi gyerekeket látott vendégül a mai napon a nyíregyházi önkormányzat. Olyan általános iskolásokat fogadtak, akiknek a szüleik harcoltak vagy jelenleg is harcolnak a kelet-ukrajnai összecsapásokban. A gyerekek délelőtt az állatparkot tekinthették meg, délután pedig az élményfürdőben hűsölhettek.

Az állatpark előtt fogadta dr. Kovács Ferenc az ukrán gyerekekkel érkező beregszászi főkonzult kedd délelőtt. A diplomata vezetésével 22 olyan lembergi általános iskolás jött a szabolcsi megyeszékhelyre, akiknek az édesapja harcolt vagy jelenleg is harcol a kelet-ukrajnai összecsapásokban. A gyerekek Kárpátalján, a határ közelében lévő Jánosiban üdülnek az Ungvári Magyar Főkonzulátus, a Beregszászi Magyar Konzulátus és a lembergi tiszteletbeli konzul, valamint egy kárpátaljai szállodatulajdonos jóvoltából. A gyerekek üdültetése része annak a kormányzati programnak, mely segítségével heti váltásban 600 ukrán gyerek nyaral a Velencei-tó partján. A lembergi gyerekeket a környék nevezetességeivel ismertetik meg.

– Ők az idő nagy részét Beregszász mellett Jánosiban töltik szállodában – mondta a beregszászi főkonzul, Szalipszki Endre. – Ellátogatnak Munkácsra, Beregszászra a Dédai-tóra, különböző sportprogramokat szervezünk nekik, és a polgármester úr felajánlására itt, Nyíregyházán is eltölthettek egy napot az állatkertben, illetve az aquaparkban.

További képekért kattintson a fotóra!

Az állatparkban Gajdos László igazgató kalauzolta a vendégeket. A gyerekek azt is elmondták, hogy milyen állatok érdeklik őket a legjobban.

– Elefántot, cápát, mert azt hallottam, az is van itt, fókát és zsiráfot szeretnék látni – mondta a 9 éves Alina. Apukája Kelet-Ukrajnában töltött 9 hónapot és most került haza. A kislány a szerencsésebbek közé tartozik, mert van olyan társa, akinek már soha nem fog hazatérni az édesapja.

– Vannak köztük sajnos már árva gyerekek is, és ezért tartotta fontosnak az önkormányzat, hogy vendégül lássa egy napra itt, az állatkertben, ezt követően pedig már délután a fürdőben ezeket az ukrán gyerekeket – mondta a városvezető. – Próbálunk ezzel segíteni, illetve ez Magyarország kormányának is a programja, ezt egészítjük ki a saját lehetőségeink keretei közt.

Az ukrán összecsapásoknak hivatalosan eddig 5300 áldozata van. A konfliktust eddig diplomáciai úton nem sikerült rendezni. A szakértők szerint erre egyelőre nincs is esély.

Z. Pintye Zsolt 

(Fotó: Trifonov Éva)