Ukrán anyanyelvű diákoknak is ajánlanak képzéseket
Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

A Nyíregyházi Egyetem évek óta szoros kapcsolatot ápol a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatóival, hallgatóival. Ez az együttműködés új elemmel bővülhet a jövőben.

Akkreditált képzések indultak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem együttműködésében kárpátaljai magyar hallgatók számára – az első évfolyamra már 93-an felvételt nyertek. Ukrajnában és Magyarországon is akkreditált angol és magyar nyelvű képzést hirdettek meg az említett intézmények a magyar állam által felajánlott Students at Risk Program keretében, mégpedig ukrán nemzetiségű ukrán állampolgárok részére. Az új képzéseket a beregszászi főiskolán jelentette be dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. A Nyíregyházi Egyetemet Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár és Kósáné dr. Bilanics Ágnes oktatási rektorhelyettes képviselték.

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

Dr. Hankó Balázs helyettes államtitkár elmondta, hogy különösen a háború kitörése óta Ukrajnát számos programmal segíti a magyar állam, ilyenek a felsőoktatási képzést célzó támogatások és ösztöndíjprogramok is. A Stipendium Hungaricum program új fejezetét megnyitva létrehozták a Students at Risk névre keresztelt alprogramot. Ötszáz, korábban Ukrajnában tanult harmadik országbeli és ötszáz ukrán nemzetiségű és ukrán állampolgárságú hallgató számára kínálnak Magyarországon ösztöndíjas képzést 3,5 milliárd forint értékben. Ennek a képzési lehetőségnek egy olyan új fejezete kezdődik a Rákóczi-főiskola és az említett magyarországi egyetemek együttműködésével, amelyre Beregszászban felvételizhetnek az ukrán hallgatók. Mivel jelenleg nem hagyhatják el az országot, így a beregszászi bázison a kihelyezett magyarországi egyetemi képzésben vehetnek részt. Nekik egyelőre a következő magyar állami ösztöndíjas szakokat hirdetik meg: ápolás-betegellátás, gazdasági informatika, gazdálkodás-menedzsment. A hallgatók a képzésük második részét már a magyarországi intézményekben folytatják. A közös képzés a beindítását a Rákóczi-főiskola európai uniós akkreditációja teszi lehetővé.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke, Csernicskó István rektor aláírta a közös képzésekről szóló megállapodásokat dr. Horváth Zitával, a Miskolci Egyetem rektorával, dr. Bartha Elekkel, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettesével, valamint Halkóné dr. Rudolf Évával, a Nyíregyházi Egyetem kancellárjával és Kósáné dr. Bilanics Ágnessel, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettesével.

A kettős diplomás közös képzés keretében a Nyíregyházi Egyetemmel gazdálkodás és menedzsment, turizmus és vendéglátás, biológia, szlavisztika, óvópedagógia, pénzügyek, bank és biztosítás, számvitel és adóügy szakokon összesen 37 hallgató kezdheti el a tanulást.

A Stipendium Hungaricum Students at Risk alprogramjában a Nyíregyházi Egyetem a beregszászi főiskolával közösen a gazdálkodás és menedzsment alapszakot kínálja angol nyelven is az ukrán hallgatóknak.

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem