Ukrajna az elnökválasztás után – Fontos a kárpátaljai magyarság jövője
Konferenciát rendezett a Nyíregyházi Egyetem Kelet-és Közép- Európai Kutatóközpontja

Ukrajna az elnökválasztás után címmel rendezett konferenciát a Nyíregyházi Egyetem Kelet-és Közép- Európai Kutatóközpontja. A tanácskozáson részt vett Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke és Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete is.

Az ukrán elnökválasztás múlt vasárnap megtartott második fordulójában leadott szavazatok 100 százalékának összeszámlálása alapján Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt nyert 73,22 százalékkal, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok 24,45 százalékát kapta. A Nyíregyházi Egyetem Kelet-és Közép- Európai Kutatóközpontja Ukrajna az elnökválasztás után címmel rendezett konferenciát. Az eseményen részt vett Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete is. Mint hangsúlyozta, a választások demokratikusan, szabályosan zajlottak, ezt minden nemzetközi partnerük elismerte. Fontos, hogy mindkét jelölt arról beszélt, hogy a fő irány az Európai Unió és a NATO marad, valamint a területi egység az orosz agresszió elleni harcban. Természetes továbbra is fontos marad Ukrajna számára Magyarország és a szomszédos államok.

Fontos a kárpátaljai magyarság jövője

A konferencián köszöntőt mondott és a magyar várakozásokról beszélt Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke. Elmondta, hogy a várakozás feszültségében vagyunk, mert minden megtörténhet, és annak az ellenkezője is, ezt a következő hetek döntik el. Kérdés, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete javul-e, az anyanyelvük használatában lesz-e pozitív változás.

Az Ukrajna az elnökválasztás után címmel rendezett konferencia résztvevői előadásokat hallhattak az ukrán külpolitika alakulásáról, a magyar-ukrán kapcsolatok javulásának esélyeiről, valamint Kárpátalja helyzetéről. 

Kapcsolódó galéria

Konferencia Ukrajnáról az egyetemen