Újra van szilvás a múzeumfaluban – A Hübner 30 db facsemetét adományozott
Fotó: Trifonov Éva

30 db facsemetét adományozott a Sóstói Múzeumfalunak a HÜBNER-H Kft., melyeket szerdán ültettek el. A vállalat, mely már másodszor kapcsolódott be a polgármesteri fásítási programba, rendszeresen hozzájárul a város sport- és kulturális életéhez.

Szilvalekvár, szilvás sütemények, és persze a szilvapálinka. Ebből a gyümölcsből változatos élelmiszerek készülhetnek, a múzeumfaluban ezért ültettek 30 db szilvafát szerdán. A szatmári soron számos porta van, ahol szilvafafrissítésre van szükség, így oda, és a Tarpai portára kerültek az előnevelt csemeték.

„A Sóstói Múzeumfalu telepítési tervében a Bereg-Szatmár határán lévő Tarpa községet jelölték meg arra a célra, hogy itt a szilva feldolgozását bemutassuk. Van pálinkafőzde, aszalóház, ahol a lekvár készítését, az aszalás technikáját lehet megismerni. Itt volt egy körülbelül 30 éves szilvásunk, ami évek óta nem termett, úgy gondoltuk, rehabilitálni kell ezt a területet. Ez a Hübner segítségével meg is történhetett, hiszen újra egy frissen ültetett szilvást gondozhatunk, és készülhetnek a finom szilvalekvárok” – mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a múzeumfalu igazgatója.

25 helyszín zöldül ősszel

A polgármesteri fásítási program évről évre zöldebbé teszi városunkat, idén ősszel 25 helyszínen 130 facsemetével bővülnek a zöldfelületek.

„Ennek a programnak – ami 2018-ban indult – a közvetlen célja, hogy minél több előnevelt fát ültessünk, ezzel szebb, zöldebb, tisztább levegőjű legyen a városunk. Ehhez csatlakoznak a nyíregyházi cégek, intézetek, civil szervezetek, körülbelül 3000 fát adtak már, és a program tovább folytatódik” – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Kultúraközvetítő szerep

A Hübner-H Kft. tavaly is csatlakozott a programhoz, akkor 25 fát, illetve 10 padot ajándékozott a skanzennek.

„Tavaly már találkoztunk itt a város vezetőivel. Akkor döntöttünk úgy, hogy stratégiai partnerség keretében fogjuk támogatni a múzeumfalu fejlődését. Tavaly fákat és ülőpadokat ajánlottunk fel, az a döntés született, hogy ezt a hagyományt tovább folytatjuk, ezért most további 30 fával járulunk hozzá az igények megfelelő kielégítéséhez” – mondta el Ingo Heerdt, a Hübner-H Kft. ügyvezető igazgatója.

A vállalat számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, mely keretében minden évben jelentős összeggel támogatja a kórházat, nevükhöz kötődik többek között az amatőr strandröplabda a Kossuth téren. Az ügyvezető hozzátette: ezzel céljuk a magyar kultúra megőrzésének segítése.  A faültetésen közreműködött továbbá dr. Ulrich Attila alpolgármester, Dobi József, a Hübner gazdasági igazgatója és Moravecz Róbert, a Hübner létesítmény- és beszerzésvezetője.

Kapcsolódó galéria

A HÜBNER-H Kft. felajánlása - faültetés a Sóstói Múzeumfaluban