Újra ülésezett a két testvérváros magyar és német bizottsága

2021. január 19-én, immár második alkalommal találkoztak online videókonferencia keretében a Nyíregyháza és Iserlohn testvérvárosi kapcsolatát segítő bizottságok.

A bizottsági ülésen mindkét város képviseletében 6-6 bizottsági tag vett részt. A házigazda és moderátor az iserlohni bizottság vezetője, Thomas Herlinghaus volt, aki tájékoztatta a magyar kollégáit a legfrissebb németországi pandémiás adatokról, viszonyokról. A karanténban megélt mindennapok mellett szó esett a védekezésről: a maszkokról és vakcinákról, valamint a testvérvárosokban zajló oltási folyamatokról.

Központi téma volt a harmincéves jubileumi ünnepség is, melyet Nyíregyháza Város és a Nyíregyházi-Iserlohn Bizottság a 2020-as évre tervezett, s amelyből a világjárvány miatt csupán egy kiállítás valósulhatott meg a Vidor Fesztivál ideje alatt.

A 2021 májusára halasztott ünneplés ma még mindig bizonytalan. S bár a nemrég megválasztott új iserlohni polgármester is értesült már a kitűzött időpontról, a bizottsági tagok egy további időpontot is megneveztek az év második felében, arra az eshetőségre is felkészülve, ha a járványhelyzet tavasszal még nem tenné lehetővé tömegrendezvények lebonyolítását.

Herlinghaus elnök úr – segítve a magyar bizottság jubileum-előkészítő munkáját – 2013 és 2018 között készített, a testvérvárosok együttműködését és közös élményeket megörökítő fotókat keresett elő, melyeket a bizottság rendelkezésére bocsát.

A két város kapcsolata idén remények szerint a kulturális kincsek tekintetében is szorosabbra fonódhat.

A tanácskozásba – tudtán kívül és csupán egy telefoncsörgés erejéig – bekapcsolódott kicsit dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is, aki épp akkor telefonált a magyar bizottság egyik tagjának.

Az online megbeszélés március elején folytatódik.

 

Szerző: P. Tóth Nóra

(Nyíregyházi Egyházmegye)