Újra lesz honvédség Nyíregyházán – Sokrétű feladatot látnak majd el
A közgyűlésen döntöttek

Önkéntes területvédelmi tartalékos központot alakít ki a Honvédelmi Minisztérium Nyíregyházán. Az ehhez szükséges ingatlan eladásáról májusi ülésén döntött a megyeszékhely közgyűlése. A területvédelmi ezredben és a megyei zászlóaljban mintegy 140 aktív és szerződéses katona teljesít majd szolgálatot.

A közgyűlés a Honvédelmi Minisztérium kérésére zárt pályázat keretében értékesítette a Kert közben található 8 ezer négyzetméteres ingatlant, ahol korábban a Benczúr Gyula Általános Iskola működött. A minisztérium célja, hogy a városban Területvédelmi és Kulturális Központot hozzon létre. Dr. Kovács Ferenc polgármester bevezetőjében hangsúlyozta, ez az előterjesztés sokkal több, mint egy ingatlan értékesítése. Abba a katonavárosban, ahol 5 laktanya volt még a rendszerváltáskor is, ahol a Magyar Honvédség tisztikarának több tagja a megyéből származott, visszatérhet a honvédség. Szabó István a Honvédelmi Minisztérium államtitkára elmondta, az elmúlt évben három megye, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg irányítására alakult meg az első önkéntes 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred debreceni központtal. Ennek a parancsnoksága kerül át Nyíregyházára együtt a megye területvédelmi zászlóaljával. Az államtitkár hozzáfűzte, azért Nyíregyházát választották, mert a földrajzi helyzete is kedvező, másrészt egy nagyon régi, patinás katonaváros. A parancsnokság ide telepítéséből mind a honvédség, mind pedig a város is profitálhat.

Sokrétű feladatot látnak majd el

A katonai feladatok mellett ellátják majd a toborzási, hadkiegészítési, felkészítési, képzési feladatokat, ugyanakkor lehetőség lesz a honvédelmi nevelésre is, sport és kulturális programokkal. Az ingatlant a magyar állam képviseletében vette meg a minisztérium, ami így az állam tulajdonába, de a minisztérium kezelésébe kerül. Kisebb felújítás után teljesen alkalmas területvédelmi központnak, elsősorban adminisztratív munka zajlik majd itt, de a tartalékosoknak kulturális és sportolási lehetőségeket is biztosítanak. Mivel az épület üres, a jegyzőkönyvek aláírása után azonnal elkezdődik az épületek átalakítása, ezt követően az ezred megkezdheti az áttelepülést a jelenleg Debrecenben működő állomáshelyéről. Az országban jelenleg több mint nyolcezer tartalékos szolgál, ebből a térségben körülbelül ezer tartalékosa van a honvédségnek. A területvédelmi ezredben és a megyei zászlóaljban mintegy 140 aktív és szerződéses katona teljesít majd szolgálatot