Újra disznótoros fesztivál a múzeumfaluban!

A tavalyi szabályozások nem tették lehetővé, idén pedig nagy óvatossággal, koncertek és a zenés-táncos részek elhagyásával már szervezik február 19-re a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivált, ami a XX. Nemzetközi Böllérverseny is egyben. A főszerepben így a sztárvendégek helyett a gasztronómia áll, egyfajta vásári forgatagként. A díjmentes belépéssel tervezett, a disznóvágásos ínyencségeket kínáló szombati rendezvényre várhatóan ingyenes buszjáratok is indulnak Sóstóra.

– A szervezőkön nem fog múlni, javában zajlik a disznótoros fesztivál előkészítése – nyilatkozta szerkesztőségünknek dr. Ulrich Attila alpolgármester. – Mint emlékezhetünk, tavaly a világjárvány miatt esély sem volt rá, most is ott van a feltételes mód, de mi úgy készülünk, hogy bár a sztárfellépők szempontjából csökkentett tartalommal, de megszervezzük a hagyományos eseményt, mely ezúttal egynapos lesz.

Hagyományőrzés több szempontból

Az alpolgármester szerint azért látványosságokból nem lesz hiány, hiszen az eddiginél is nagyobb szerepet kap az a tradicionális vonulat, ami legutóbb 2019-ben is hangsúlyosan megjelent. A tervek szerint a busójárás hangulatát idéző maszkosok érkeznek majd egyenesen Mohácsról, az alakoskodók mellett Szatmárból is köszönthetünk hagyományőrzőket. A felvonulásuk éppúgy kellemes színfoltja lesz az eseménynek, mint a talpalávaló: rengeteg népzenész találkozik ugyanis aznap a skanzenben. S nem kérdés, hogy használni is fogják a hangszereiket…

Versenyző böllérek sütnek-főznek

A lényeg azonban a teríték lesz. Mint az esemény neve is sugallja: igazi profik készítik a hamisítatlan disznótoros falatokat. Nyírségiként negyedik a rendezvény a Sóstói Múzeumfaluban, de a korábbi hagyományokat is beleszámítva éppen jubilál a bölléreknek mindig versenyt hirdető, a határon túliakat is megszólító fesztivál. – Bár már tucatnyi csapatunk van, továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik szeretnének részt venni ebben a hangulatos, össznépi disznóvágásban, tevőlegesen is – tette hozzá Támba Miklós, a rendezvény főszervezője, egyben a Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület elnöke. – Azon csapatok jelentkezését várjuk, melynek tagjai akár versenybe is szállnának, s átélnék a régi vágások hangulatát.

Kérjük, itt jelentkezzenek február 10-ig: https://www.facebook.com/bollerverseny

Ingyen, igazolvány nélkül

Ami a logisztikát és bejutást illeti: mivel alapvetően gasztronómiáról és vásárról van szó, ráadásul szabadtéren, nincs oltási igazolványhoz kötve a belépés. További könnyítés, hogy az egész nap díjmentesen látogatható! S bár az egyeztetések még folynak, arra is jó esély van, hogy újra ingyenes buszjáratokat vehessenek igénybe azok, akik a magyaros ételek mellé egy kupica pálinkát is megkóstolnának.