Újévi adóváltozások

A baromfihús, baromfi belsőség és a vágási melléktermék, a friss tej és a friss tojás áfakulcsa 2017-ben 5 százalékosra csökkent a tavalyi 27 százalékról. Az éttermi szolgáltatások áfája, valamint az internet-előfizetések áfakulcsa pedig 18 százalékosra csökkent. A kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nőtt 2017-ben. Fontos változás, hogy a családi kedvezmény érvényesítéséhez a 2017. évben megteendő adóelőleg-nyilatkozatokon a kedvezményezett eltartott, és az eltartott adóazonosító jelét kötelező feltüntetni, ugyanakkor a magánszemélyeknek nem kell új adóelőleg-nyilatkozatot tenniük abban az esetben, ha a magzatra tekintettel már a várandósság időszakában érvényesítettek családi kedvezményt és a gyermekük megszületik.

Változás az is, hogy a gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedett. A társasági adó kulcs egységesen 9 százalékos lett, ezzel összhangban az egyéni vállalkozói szja is egységesen 9 százalékra mérséklődött. A kisvállalati adó kulcsa 16-ról 14 százalékra csökkent és enyhültek az adózási forma választásának feltételei is. A Kata esetében duplájára emelkedett az éves bevételi értékhatár, vagyis aki az adóév egészében katás és adó fizetésére kötelezett, annak 12 millió forint bevétel feletti részre kell csak megfizetnie a 40 százalék adót a tételes adó mellett. Az áfatörvény szerinti alanyi adómentesség értékhatára 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedett .

A biztosítással nem rendelkezők és egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen sem jogosultak által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7110 forint lett. Január elsejétől online pénztárgéppel kiállított nyugtát kell adniuk a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó, táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.

Szoboszlai Tibor