Újabb támogatásról tett bejelentést Nyíregyháza polgármestere a közgyűlésen
Fotó: Szarka Lajos

A napirendek előtt több elismerést adtak át a városi közgyűlésen. Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója Babicz Béla-díj kitüntetést adományoztak Dr. Fekete László háziorvosnak és Fedorné Tuza Anikó körzeti ápolónőnek, akik évtizedek óta kiemelkedő, odaadó gyógyító-ápoló munkát végeznek.

„Fekete főorvos úr” több, mint 35 éve dolgozik ugyanabban a nyíregyházi praxisban, ami az egyik legnagyobb betegforgalommal rendelkező körzetet tudhat magáénak. Betegei mindig nagy bizalommal, szeretettel és tisztelettel fordulnak hozzá. Oktató családorvosként és mentorként számos orvosnak segítette szakmai fejlődését és pályafutását. 

Fedorné Tuza Anikó már a középiskolai tanulmányait is az Egészségügyi Szakiskolában végezte, általános ápoló és asszisztens szakon. 1989-ben ápolóként kezdett el dolgozni az akkori I. Sebészeti osztályon. Kitartása, szorgalma a későbbiekben arra vezette, hogy az Eisert Árpád Központi Műtőben műtős szakasszisztenséként tevékenykedjen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban eltöltött 20 év után döntött úgy, hogy körzeti ápolói munkára vált. A műtősnői munkát eközben sem hagyta teljesen abba, hiszen önkéntes műtősként még mindig a megyei kórházban tevékenykedik.

Ösztöndíj a várostól

Képzőművészeti ösztöndíjat kapott Zagyva László szobrászművész, H. Németh Katalin grafikusművész és Havasi Dóra Zita grafikusművész. 

Zagyva László szobrászművész 1945-ben született, Nyíregyházára 1990-ben került. Az elmúlt években az egyik meghatározó alakja lett a megyeszékhely kulturális életének. Munkásságának jelentős részét alkotják köztéri alkotásai. A 2019. évi Képzőművészeti pályázatra benyújtott programjában tágabb otthonunk, a Kárpát-medence kincseit ábrázoló plakett sorozat elkészítését vállalja, emlékezve a 100 évvel ezelőtt történt nemzeti szétszakítottságunkra. 

H. Németh Katalin grafikusművész számos megyei, országos kiállításon vett részt, munkái eljutottak többek között Washingtonba, Dublinba, de legtöbbször Nyíregyházán tekinthette meg kiállításait a látogató közönség. Mesterségcégért is tervezett, tanított, könyvet jelentetett meg a rá jellemző művészi igényességgel.

Benyújtott pályamunkáiban tovább folytatja a társadalmi, és a természeti világ megfigyelését és ezek összefüggéseinek keresését új vizuális megfogalmazásban. Terveiben szerepel Nyíregyháza város épített örökségének tanulmányozása és a meghatározó épületeinek motívum készletének megjelenítése alkotásaiban. 

Havasi Dóra Zita grafikusművész Nyíregyházán született, számos egyéni, csoportos, regionális, országos és nemzetközi kiállítást tudhat maga mögött fiatal művészi múltja ellenére. A 2019. évi Képzőművészeti pályázatra benyújtott programjában a képzőművészeti esztétikumon túl társadalmi élethelyzeteket, problémákat, és a család témakörét érinti, dolgozza fel. Mivel jelenünk minden pillanatban múlttá alakul át, a művész célja: jelen állapotunkat a családi állapot milyenségét, a privát és társadalmi szerepek közötti dinamikus egyensúly dokumentálása gazdag és kifejező színvilággal ábrázolva. 

Címzetes főorvosi címek

Városunkban immár hagyomány, hogy a lakosok megbecsülését tolmácsolva elismerő emléklap átadásával mondanak köszönetet a címzetes főorvosi cím használatára jogosult gyógyítók áldozatos és magas színvonalú munkájáért. Idén ketten vehettek át emléklapot: Dr. Makai Áron fogorvos és Dr. Szokol Dianna fogorvos.

Dr. Makai Áron orvosi pályafutása családi hagyományokra épül. 13 évesen édesanyja szárnyai alatt, az ő rendelőjében szerette meg a fogorvosi hivatást. Pályafutása során előbb gyermek fogászattal foglalkozott, majd szakvizsgáit követően felnőtt fogászati ellátás keretében szolgálja városunk alapellátását.

Dr. Szokol Dianna a jósavárosi körzet lelkiismeretes fogorvosa évtizedek óta, akinek nemcsak az alapellátásban, a prevencióban, hanem saját életmódjában is példamutató a pályafutása. Munkáján kívül, életének egyik meghatározó tényezője még a sport azon belül az úszás, amely kitartásra és elhivatottságra nevelte. Többször vett rész országos, nemzetközi és világversenyeken senior úszóként, így városunk presztízsét is emeli. Eredményei között szerepel országos, európai és világbajnoki érmek.

Elismerés a Tankerülettől

Ezután a Nyíregyházi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója köszönetet mondott Nyíregyháza polgármesterének áldozatos munkájáért, elismerést adott át Dr. Kovács Ferencnek; ezzel köszönve meg, hogy a város a Központ iskoláit fejleszti, jobbítja. 

A két közgyűlés között történt eseményeket most is videóban foglalta össze a Nyíregyházi Televízió; a kisfilmet fontos információval egészítette ki Dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az új Atlétikai Centrum kivitelezőjére vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, eredményt hirdettünk. A kivitelezői szerződés előkészítése folyamatban van, annak aláírására hamarosan sor kerül. Ezentúl fontos az is, ami szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben: a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Nyíregyházán című projektünk keretében többek között megvalósult a Debreceni-Kígyó utcai csomópont megépítése, a Törzs utcán 3 új csomópont épül, valamint ott járda, Borbányáig pedig több kilométer hosszú kerékpárút lesz. Ehhez kértünk több mint 533 millió forint többlettámogatást, amiből 300 millió forintot a tartalékokból, tehát a saját keretünkből tudtunk biztosítani; viszont a szerdai Közlönyben megjelent, hogy a kormány újabb, több mint 233 millió forinttal támogatja Nyíregyházát. Ez azt jelenti, hogy egy több mint 2 milliárdos projektet mindössze 96 millió forint önerőből tudunk megvalósítani.

Ezután beszámoló volt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése 2015-2019. évi gazdasági programjának végrehajtásáról. Dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta:

Az a fejlődési pálya, amit befutottunk az elmúlt években, az önmagáért beszél. Elég, ha csak a költségvetés összegeit nézzük. Most több mint 75 milliárd forintos a város kerete, ebben rengeteg pályázati lehetőség van. Ezt szeretnénk maximálisan kiaknázni. Látható az, hogy többek között az utak, járdák, óvodák, iskolák, parkok, kerékpárutak és például Sóstó is fejlődik. A koncepciót, a fejlesztést szeretnénk a jövőben is folytatni.

A megyeszékhely háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi, védőnői körzeteiről és az ügyeleti ellátásról szóló önkormányzati rendelet módosítását elfogadta a közgyűlés. Ez új közterületek kialakítása és körzetmódosítások miatt vált elsősorban szükségessé. 

A képviselők elfogadták az Önkormányzat fenntartásában működő óvodákban a 2019/2020-as óvodai nevelési év előkészítéséről szóló előterjesztést is, így többek között azt a javaslatot is, hogy a következő nevelési évben az engedélyezett óvodapedagógus-álláshelyek száma a jelenlegi 338-ról 340-re emelkedjen. 2019. szeptemberben várhatóan 166 csoportot indítanak majd és az egy csoportra jutó átlaglétszám 23,6 lesz. 

A Közgyűlés elfogadta a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság első félévben végzett tevékenységéről szóló beszámolót is: az elmúlt hónapokban négy előadást tartottak az Értékes Esték című programsorozat keretében, ezzel is népszerűsítik a helyi értékeket.

Jóváhagyták a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft.-vel kötendő szponzori szerződést is, a 2019/2020-as bajnoki évben a Város 65 millió forinttal támogatja a férfi labdarúgó csapatának NB II-es sikeres szereplését és amennyiben a csapat feljut az NB I-be, akkor további 50 millió forint szponzori díjban részesül.

A közgyűlési tagok jóváhagyták a Nyíregyháza Spartacus - Bozsik József Labdarúgó Akadémia örökösföldi edzőközpont megvalósítása című projekt előkészítését, valamint azt az előterjesztést, amely arról szól: egy új, 8000 fős stadion megépítésével kapcsolatosan a Városi Stadion területén érintett sporttelep és lelátó megnevezésű ingatlanokat az Önkormányzat térítés nélkül állami tulajdonba adja.

Elfogadták a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezéséről szóló napirendi pontot is; a rendőrséggel egyeztetve új helyszínekre kerülnek kamerák a belvárosban. Megfigyelhetővé válik majd többek között a teljes Kossuth tér, az Országzászló tér és több nagy értékű okos pad is. Lengyel Máté Jobbikos képviselő azt mondta:

A Jobbik az elmúlt 9 évben folyamatosan a közbiztonság javítását és így többek között újabb térfigyelő kamerák kihelyezését szorgalmazta Nyíregyházán. Mi nagyon örülünk annak, hogy további térfigyelő kamerák lesznek a városban. Ezzel nemcsak a közbiztonságot lehet majd javítani, de a közértékeket is meg lehet védeni.

A közgyűlésen többek között elfogadták még Nyíregyháza 4 bölcsődéjében tervezett árnyékoló szerkezet kialakítására benyújtott pályázati programot, majd a közgyűlés zárt üléssel folytatódott, végül közmeghallgatás is volt a Városházán.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20190627