Újabb szupermenza – Már hat iskolában korszerűsödött az iskolai étkeztetés
Fotók: Szarka Lajos

Elkészült egy újabb, immár a hatodik szupermenza Nyíregyházán. A megújult környezet mellett korszerűsödtek a konyhák is, a diákok pedig változatosabb és egészségesebb ételeket kapnak nap mint nap az iskolákban. Egészséges, tápláló és finom ételek friss, magyar alapanyagokból, korszerű technológiával, megbízható, állandó szakmai felügyelet mellett – ezek jellemzik a szupermenzákat.

Hat konyhás néni dolgozik nap mint nap az iskolában, ezentúl még korszerűbb körülmények között. A Szupermenza program egyik fontos eleme, hogy nemcsak az étkezőrészt újítják fel, hanem a konyhai gépeket is modernre cserélik.

Pozitív visszajelzések

A beruházásnak nagyon örül az iskola – mondta a tagintézmény-vezető a kedd délutáni sajtótájékoztatón.

A gyerekeknek rettenetesen tetszik a végeredmény, amikor bekerültek a bútorok és a világítás elkészült, az volt a beruházás első fázisa. A gyerekek tátott szájjal, csodálkozva léptek be és azóta is kapom a szülőktől is, gyerekektől is a pozitív visszajelzéseket” – tette hozzá Tamás Csaba, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézményének vezetője.

A településrész önkormányzati képviselője, Nyíregyháza alpolgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nemcsak ő maga, de már a szülei, aztán a saját gyerekei, jelenleg pedig már az unokái is ebbe az iskolába járnak, így számára több szempontból is fontos, hogy megújult a menza az intézményben.

Megújult menzák, nem csak a belvárosban

Jászai Menyhért hozzátette, ebből is látszik, hogy nem csak a belvárosi iskolák szerepelnek a városvezetés felújítási terveiben.

A megye egyetlen általános iskolai kollégiuma működik itt, Nyírszőlősön, illetve gyermekek átmeneti otthona, tehát itt a szokásosnál több időintervallumban veszik igénybe a gyerekek ezt a menzát. Magas a hátrányos helyzetű gyerekek aránya, de fontos, hogy ők is korszerű körülmények között tudjanak étkezni. Mivel itt, a településrészen egy iskola van, ezért egy választásunk van, hol étkezzenek a gyerekek, ezért is kell, hogy ez magas színvonalon működjön. A városvezetéssel azon igyekeztünk, hogy különböző településrészeken is megújuljon a menza, így volt fejlesztés például Borbányán, a Kertvárosban is, most pedig itt, Nyírszőlősön” – nyilatkozta Jászai Menyhért.

A Szőlőskerti Tagintézményben nemcsak a 250 itt tanuló diákra, hanem a szomszédos óvoda és bölcsődére, valamint nyírszőlősieknek is főznek az új konyhán.

Modernizált, egészségesebb menzák

A felújítás részeként megújult a vendégtér, új asztalok és székek kerültek az iskolába, valamint edukatív táblákat helyeztek el a falakon, amiből kiderül, hogyan kell egészségesen étkezni. A Szupermenza program célja, hogy lehetőség szerint helyi alapanyagokból, változatos ételeket kapjanak a diákok, ezen túl pedig gondolnak a különböző ételallergiás vagy cukorbeteg gyerekek étrendjére, bevezették a húsmentes péntekeket is és arra törekednek, hogy minél kevesebb legyen az ételhulladék.

Vannak adatok, amik azt mutatják, hogy a magyarországi közétkeztetésben rengeteg ételhulladék keletkezik. Ennek nyilván megvannak a sajátságos környezeti okai. Van egy táplálkozás-egészségügyi rendelet, amely korcsoportonként megszabja, hogy milyen ételeket, milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben kell adni. Viszont azt is látni kell, hogy nagyon eltérőek a fogyasztási igények. Talán sose voltak ennyire eltérőek, mint most, hiszen vannak nagy étvágyú srácok, akik három adagot is meg tudnak enni és vannak olyan lányok, akiknek meg az egynegyede is elég ezeknek az adagoknak. És ha mindenkinek ugyanaz a porció jut, akkor az előfordul, hogy óhatatlanul is élelmiszerhulladékhoz vezet. Vannak olyan edukációs tartalmak a szignalizációnkban, ami erre hívja fel a figyelmet, valamint egyéb más a Hungast csoportnak olyan törekvése és olyan innovációi, amivel egyszersmind piacvezetőként próbálunk egy jó példát is mutatni a szegmens számára. Ilyen például, hogy bevezettük a húsmentes pénteket, ami szintén a környezeti fenntarthatóság jegyében van” – mondta a sajtótájékoztatón Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója.

Több tízmilliós beruházás

Nem a Szőlőskerti Tagintézmény az egyedüli, ahol már korszerű körülmények között étkezhetnek a diákok, az elmúlt időszakban sorra adták át a megújult menzákat Nyíregyházán.

2020-ban kötöttünk egy hosszú távú szerződést a Hungasttal. Ebben a szerződésben szerepel, mert bevettük, hogy az éttermek és konyhák felújítása is kezdődjön meg. Ez már a hatodik helyszín, több mint 63 millió forintba került a felújítás. Teljesen más az étterem, modern LED-lámpák vannak, burkolatok, oszlopburkolat újultak meg, új székek, asztalok vannak. De nagyon fontos, ami nem látszik, hogy a konyhában is olyan modern gépek vannak, amelyek nemcsak a munkát segítik, hanem jobb lesz az étel is tőlük” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A programnak nincs még vége, tette hozzá a polgármester, a felújítások első köre zárult a hat szupermenza elkészítésével.

Kapcsolódó galéria

Szupermenza Nyírszőlősön