Újabb járványügyi intézkedések – Ingyenes parkolóházak és vásárlási idősáv
Fotó: Illusztráció

Hétfő estétől ingyenesen lehet használni a parkolóházakat és ismét védett idősávban vásárolhatnak az idősek. Még mindig sok kérdés érkezik az állatok sétáltatásával kapcsolatban, a kormányszóvivő kiemelte, csak a kutyasétáltatás ad felmentést a kijárási korlátozás alól este nyolc után, a lakóhelytől 500 méteren belül. Hétfőn megkezdődött a tömeges, önkéntes tesztelés. Ez 47 ezer fő szociális és 191 ezer fő oktatási intézményben dolgozót érint.

A legutóbbi adatok szerint a magyarországi települések kilencven százalékában megjelent a koronavírus, ennek értelmében bárki, bárhol az országban fertőzhet és fertőződhet. Az országos tiszti főorvos ezért is hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a járványügyi szabályok betartása, viseljünk maszkot, legyen meg a másfél méteres védőtávolság és mindenki vegye komolyan a kijárási tilalmat. Az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy tudjunk munkába járni, ne legyen szükség olyan drasztikus szabályok bevezetésére, mint a környező országokban. A hétfői adatok szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 9229 fertőzött van.

Kutyasétáltatás 500 méteren belül

A járványügyi szabályok kapcsán továbbra is gyakori kérdés az állatok sétáltatása, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszolt a kérdésben.

„Nekem nyulam van és én mindennap le szoktam vinni sétálni, rám vonatkozik a felmentés a kijárási tilalom alól nyolc óra után? – A rendelet egyértelműen fogalmaz, csak a kutyasétáltatás ad felmentést a kijárási tilalom szabálya alól. Hogy ha logikusan átgondoljuk, akkor azt hiszem, beláthatjuk, hogy a kutyák azok az állatok, amelyeknek a mozgásigénye rendkívül nagy, ráadásul az egészségügyi szükségleteik miatt is muszáj őket kivinni a szabadba, de figyeljünk rá, hogy csak 500 méterre a lakóhelyünktől tegyük ezt” – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó Plusz legutóbbi videójában.

Ingyenes parkolás

Hétfő este hét órától életbe lép egy új kormányrendelet a járvány terjedésének lassítására. Arra kötelezik a bevásárlóközpontokat, hogy megnyissák és ingyenessé tegyék parkolóházaikat este héttől reggel hétig. Ebben az idősávban az új rendelet az állami tulajdonú cégek közterületi parkolóit is ingyenesen használhatóvá teszi – tette hozzá a szóvivő.

Tömeges tesztelés

„Az operatív törzs ma reggeli ülésén rögzítettük a heti induló helyzetet. Küzdünk az iskolákban és az óvodákban, hogy ne kelljen őket bezárni. Múlt héten az oktatási rendszerünk az derekasan állta a próbát és jó reményeink vannak, hogy ez ezen a héten sem változik meg” – ezt Orbán Viktor mondta hétfő reggeli Facebook-videójában. A miniszterelnök kiemelte, a hét legnagyobb akciója, hogy elindult a célzott, tömeges tesztelés. 47 ezer fő dolgozik szociális, további 191 ezer fő pedig oktatási intézményekben, ők önkéntes alapon vehetnek részt a tesztelésen. A mintavételezésben kettőezer egyetemi hallgató segít önkéntes alapon.

Vásárlási idősáv

Az Idősek Tanácsa javaslatára hétfőn egy újabb kormányrendelet jelent meg az idősek védelmében. Hétfőtől péntekig a reggel kilenc és tizenegy közötti, hétvégén pedig a reggel nyolc és tíz óra közötti idősávban csak a 65. életévüket betöltött idős személyek tartózkodhatnak a boltokban. Az idős korosztály az új rendelet értelmében a nyitvatartási idő alatt bármikor bemehet az üzletekbe, az említett idősáv viszont csak nekik szól.

Elérhető influenza elleni védőoltás

Fontos kiemelni, hogy az influenza elleni védőoltás ebben az évben minden magyar állampolgár számára ingyenes. Az idei influenzaszezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százalékát, míg a 3 év alatti gyermekek rendelkezésére álló négykomponensű vakcina 20 százalékát adták be. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése.