Örökbefogadás a COVID idején – A megszokottnál többen keresték az Állatbarát Alapítványt
Fotó: Archív

Többen szeretnének kutyát örökbe fogadni az elmúlt időszakban a megszokott érdeklődéshez képest, mivel csak azok mehetnek ki az utcára este nyolc óra után, akik kutyát sétáltatnak. Ezt a tendenciát tapasztalják Nyíregyházán is az Állatbarát Alapítvány munkatársai. Egy kutya örökbefogadása vagy vásárlása pedig közel húsz évig jelent felelősséget a gazda számára, ezt sokan nem gondolják át, mielőtt felkeresik az állatotthont.

„Nem gondolnám azt, hogy ez az előny, ami a kutyatartókat illeti, akkora nagy dolog lenne, hogy emiatt egy kutyát örökbe kellene fogadni olyan embereknek, akik egyébként nem gondolkodtak ebben” – ezzel a mondattal kezdte az interjút Novák-Hajtó Éva, az Állatbarát Alapítvány telephelyvezetője. Az elmúlt napokban több telefonhívást kaptak azzal kapcsolatban, hogy sokan ideiglenes befogadóvá válnának a korlátozások idején. Novák-Hajtó Éva azt is hozzátette, nem mindenki ismeri be a szándékát, de akkor is észreveszik, ha valakinek nem komolyak a szándékai. A kijárási korlátozás alól egy esetben kaphat bárki felmentést, ha a kutyáját sétáltatja este nyolc óra után, a lakóhelyének 500 méteres körzetében, akkor nem bünteti meg a gazdát a hatóság. Ebből a célból nem adnak örökbe kutyát, azokat viszont továbbra is várják, akik jól átgondolták egy állat örökbefogadását.

„Tavasszal volt egy megugrásunk, meg is ijedtünk kicsit, mert féltünk, hogy csak a COVID miatt fogadják örökbe a kutyákat, de szerencsére szinte kivétel nélkül nagyon jó helyekre sikerült örökbe adnunk a kutyákat. Kettő olyan kutyánk volt, akik az ősz közeledtével, amikor beindult az iskola, akkor visszajöttek hozzánk. Mindketten gyerekes családból érkeztek vissza. Nem feltétlenül az volt a szándék az ő esetükben sem, hogy kizárólag erre az időszakra akartak kutyát, azt gondoljuk, hogy inkább csak ott szembesültek azzal a dologgal, hogy milyen is együtt élni egy kutyával 24 órában” – mesélte Novák-Hajtó Éva.

Rengeteg a kutya

A Csatorna utcai állatotthonban rengeteg kutya vár gazdára, az állandó létszám 190 és 200 között ingadozik. Nagyon sok bejelentést kapnak az Állatbarát Alapítvány munkatársai kidobott, elhagyott kutyákról és sajnos egyre inkább növekszik azoknak a száma, akik az évek óta meglévő kutyájuktól akarnak megszabadulni, különböző okokból kifolyólag, a legtöbbször például költözésre hivatkoznak az állattartók. A hétfői napon például egy idős hölgy jelentkezett az Állatbarát Alapítványnál, ő az unokáitól kapott egy kölyökkutyát, most viszont már hét hónapos és nem bír vele, szeretné egy állatotthonba leadni. Ilyen esetekben nem tudnak fizikálisan segíteni, csak esetleg egy hirdetés megosztásával.

Ideiglenes befogadás

Ha valakinek lehetősége nyílik arra, hogy átmenetileg gondozzon egy kutyát, akkor ideiglenes befogadóvá válhat. Ez azt jelenti, hogy a kutya addig marad nála, ameddig nem találnak neki végleges gazdát. Általában azok vállalnak ilyen feladatot, akiknek már van otthon kutyusuk, de még egyet el tudnak látni. Az állat számára ez azért hasznos, mert megtanulhatja a családban élés szabályait vagy adott esetben a szobatisztaságot is – ez előnyös lehet majd akkor, amikor a végleges örökbefogadásról döntenek, nagyban javítja a kutya esélyeit.

„Fontos, hogy csak az vállaljon ilyen feladatot, aki megérti, hogy ez teljesen határozatlan időre szól. Nemcsak két hétre, nem a nyári szünet idejére vagy a home office idejére, hanem addig, ameddig a kutya nem talál gazdát. Ez lehet, hogy három napon belül megtörténik, de az is lehet, hogy hosszú hónapokat kell erre várni. Az sem probléma természetesen, ha valaki annyira megszereti a kutyát, hogy örökbe is fogadja, az ideiglenes befogadó végleges örökbefogadóvá is válhat” – tette hozzá Novák-Hajtó Éva.

Egyre nagyobb divat

Az örökbefogadások esetén próbálják a leginkább kiszűrni a leendő gazdákat az Állatbarát Alapítványnál. Az elmúlt években egyre nagyobb divat lett mentett kutyával együtt élni, ennek egyrészről örülnek Novák-Hajtó Éváék, másrészt viszont sokan presztízskérdést csinálnak ebből.

„Azzal mindenkinek tisztában kell lenni, hogy ha befogadunk vagy vásárolunk egy kutyát, akkor az egy 15-18 éves felelősséget jelent. Próbáljunk úgy gondolkodni, hogy családtagként kezeljük őket, illetve tartsuk szem előtt, hogy ők is élő és érző lények. Ne az legyen a cél, hogy ajándékba vesszük házastársnak, gyerekeknek, vagy ne ezzel próbáljuk meg megoldani azt, hogy a nagyszülők ne legyenek egyedül” – folytatta az állatotthon vezetője.

Az örökbefogadás menete

Az örökbefogadás menete azzal kezdődik, hogy a leendő gazdi vagy elmegy a telepre és körbenéz, vagy interneten keresztül is eléri a kutyák fotóit és információt. Ha megtalálta a számára szimpatikus kutyát, kitöltetnek vele egy kérdőívet, mellékelni kell egy fotót az állat leendő lakhelyéről, hogy az Állatbarát Alapítvány is tudja, milyen körülmények között fog majd élni a kutyus, főleg, ha kertes házhoz viszik. Ebben az esetben a kerítés állapota a meghatározó, hogy ne tudjon kiszökni. Az örökbefogadási szerződésben kötelező elemek is vannak, ilyen például az ivartalanítás, ezt minden leendő gazdának vállalni kell, ha kölyökkutyát visznek el a telepről. Egyébként az állatotthonban minden hat hónapnál idősebb állatot ivartalanítanak, megkapják a chipet és az oltást is. Az örökbefogadás díja 9800 forint. A leendő gazdának 2-3 alkalommal kell ellátogatni a telepre, hogy megismerkedjen a kiválasztott kutyával és majd csak ezután viheti haza.