Újabb hidegfront érkezik – Lehűlés jön péntektől, visszatér a tél

Nem tart sokáig a januári kora tavasz, péntekre virradóra északnyugat felől ugyanis hidegfront éri el hazánkat, mögötte több fokkal hidegebb légtömegek érkeznek térségünkbe, hétvégétől visszatér a téliesebb időjárás.

A front útját péntek hajnalban többfelé kíséri eső, zápor, majd napközben inkább már csak délen és keleten eshet, északnyugat felől délután megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Ugyanakkor a hegyekben és északkeleten egy-egy hózápor kialakulhat, északkeleten havas eső is eshet a délután folyamán. Feltámad az északnyugati szél, a Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében erős lökések is kísérhetik. Lehűlés kezdődik: kora délután már csak 2-6 fok várható.

Szombat hajnalban mindenhol fagyni fog, nagy területen -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet és napközben sem lesz melegebb 0, +4 foknál. Délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, estétől szórványosan hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat.

Vasárnap sok lesz a felhő fölöttünk, a jelenlegi számítások alapján elsősorban az ország délkeleti felén havazhat.

A lehulló csapadék mennyisége még bizonytalan, a hőmérséklet alakulásának függvényében a havazás által érintett tájakon akár pár centiméter friss hó is hullhat. A maximumok -1 és +3 fok között alakulhatnak, északkeleten az alacsonyabb, délen, délnyugaton a magasabb értékekkel.

Előreláthatólag jövő héten is téli arculatát mutatja majd az időjárás.


Forrás: idokep.hu