Újabb forrásokkal támogatja a kormány a zeneipart – 150 raktárkoncert jön létre

Mentőövet kapnak a klubok, fesztiválszervezők.

A kormány 2,1 milliárd forintot biztosít könnyűzenei kluboknak és a fesztiválszervezőknek – ezt a csütörtöki Kormányinfón jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Előbbit a Petőfi Irodalmi Múzeum, a másikat a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálja.

Ez a támogatás a már korábban bejelentett 5,3 milliárdos támogatási kereten felül történik, amelyen belül 800 millió forintot kapnak cigányzenészek. Ebből a pénzből mintegy 150 raktárkoncert létrehozását támogatják.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy mintegy 80 vidéki klub kaphat egyenként 9 millió forintos támogatást.

A nagyobb klubok számára 30 millió forint támogatás igényelhető. A tervek szerint 20 klub részesülhet támogatásban, amelynek feltétele mindkét esetben tíz-tíz koncert megtartása.

Ezen kívül 11 határon túli klub maximum 9 millió forintos támogatást kaphat, 11-11 esemény szervezésére.

A kormány támogatja a bajba jutott fesztiválszervezőket is. A fesztiválokra szánt összeg 200 millió forint lesz cégenként.

Európa szerte romlott a járványhelyzet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány szerdai ülésen értékelte a koronavírus helyzetet. Az európai országok többségében a helyzet romlott, több helyen drámai volt ennek mértéke.

Az országos tiszti főorvos javaslata alapján zöldből sárga minősítésbe került át Spanyolország a növekvő esetszámok miatt.

Szóba kerültek további országok is, de kevésbé volt radikális az emelkedés, egyelőre kivár a kormány.  A tiszti főorvos kedden határoz az esetleges szigorításról, amelyről a kormány szerdai ülésén dönthet. Az intézkedések pedig pénteki naptól lépnek életbe – vázolta fel az országlisták értékelésének folyamatát.

Magyarországon hosszabb ideje 500-600 körül stagnál az aktív fertőzöttek száma. Fokozott óvatosságot igényel a zöld országok látogatása – fogalmazott. A szomszédos országok közül Szlovákiába, Szlovéniába és Ausztriába nagyobb kockázat nélkül lehet utazni – mondta.

Már többen dolgoznak Magyarországon, mint januárban

A gazdasági adatokat is értékelte a kormány. Ezek közül a foglalkoztatottság a legfontosabb. Jelenleg 4,47 millióan dolgoznak, amely meghaladja a januári szintet, de néhány tízezerrel elmarad a 2019-es júliusi adatoktól – tette hozzá.

 

Forrás: hirado.hu