Újabb fejlesztési siker: 60 milliárdos beruházással 400 új munkahely jön létre Nyíregyházán a német Boysen Battery Components Hungary Kft. által

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten bejelentette: a Boysen Battery Components Hungary Kft. Nyíregyházán, a Déli Ipari Parkban valósítja meg a vállalat első nemzetközi beruházását. Ennek értéke 60 milliárd forint, melyhez a Magyarország Kormánya 5,6 milliárd forint támogatást nyújtott, ezzel 400 új munkahely jön majd létre városunkban. A cégcsoport 16, 5 hektáros területen a BMW gyár számára az elektromos autókhoz alkatrészeket, takaró-tartólemezeket fog gyártani, a legmodernebb energia- és környezetvédelmi technológiák alkalmazásával, teljes mértékben szén-dioxid semlegesen.

A cégcsoport eddigi legnagyobb beruházása

A német Boysen csoport 27 telephelyen van jelen világszerte, a jövőben pedig Nyíregyházán valósítja majd meg az eddigi legnagyobb beruházását: elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fog előállítani a BMW debreceni gyára számára – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a zöldmezős beruházás budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, a cég a legmodernebb technológiára épülő gyárat megújuló energiára alapozza majd.

Klímasemlegességi célok, csökkenő károsanyag-kibocsátás

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az utóbbi években a világgazdaság kétszer is a „feje tetejére állt”, így minden bizonytalan, csak egyetlen folyamat zajlik rendíthetetlenül: az elektromos autók térnyerése. – Az EU az egyik élharcosa a 2050-es klímasemlegességi célok elérésének, az elektromos autóipari átállás határozott EU-s politikai döntéssorozat eredménye, ugyanis a közlekedés a környezetszennyezés egyik legfőbb forrása, átalakítása nélkül nem csökkenthető hosszú távon és nagy mértékben az ágazat károsanyag-kibocsátása. Ezért is furcsa, amikor önmagukat zöldnek nevező politikusok az elektromos autóiparral szemben érvelnek, és azt próbálják meg felhasználni valamifajta zavarkeltésre és balhézásra – hangsúlyozta.

Magyarország is beszállt a versenybe, a világ legjobbjai között vagyunk

A miniszter fontosnak nevezte az elektromos autók gyártásához szükséges kapacitások létrehozását, s hangsúlyozta, hogy ezen beruházásokért „őrületes” európai verseny indult meg. Aki pedig beruházásokat tud magához vonzani, annak lehet esélye arra, hogy elkerülje a recessziót és a tömeges munkanélküliséget. Hozzátette, hogy hazánk is benevezett ebbe a versenybe, és e téren a világ legjobbjai között van.

Modern technológiával, megújuló energiákra alapozva

Szijjártó Péter elmondta, ez a beruházás bejelentés is egy újabb bizonyíték arra, hogy a kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési stratégiánk sikerrel járt, hiszen egy nagy debreceni gyárhoz kötődő nagy beszállító vállalat Nyíregyházára viszi a beruházását.

– A Friedrich Boysen GMBH az első magyarországi beruházásáról döntött, amely 60 milliárd forintos értéket képvisel, 400 új munkahelyet hoz létre, és a kormány 5,6 milliárdos támogatást biztosít ehhez a 60 milliárd forintos beruházáshoz. Ebben a gyárban a BMW gyár számára fognak akkumulátor takarólemezeket gyártani – szeretném elmondani mindenkinek, hogy világosan megértse, tehát a BMW gyár számára fognak akkumulátor takarólemezeket gyártani –, reméljük, hogy ebből majd minden szó érthető lesz, nem csak a középsőt fogják kivenni egyesek. És ez a cégnek az első olyan beruházása világszinten, ahol kizárólag elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fognak gyártani, sőt, a vállalatnak ez az első nemzetközi megrendelése ezen a területen. Itt a legmodernebb technológiájú gyár épül, magas automatizáltsággal, megújuló energiára alapozva, tehát Co2 tekintetében a legkibocsátásmentesebb gyára lesz ez a vállalatcsoportnak, amely 100 éves hagyománnyal rendelkezik, és Németországban még senkinek nem volt vele semmi baja – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Tudatos fejlesztési folyamat eredménye az újabb beruházási siker

Dr. Kovács Ferenc polgármester a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón emlékeztetett, az újabb gyár Nyíregyházára történő települése egy tudatos fejlesztési folyamat eredménye, 3 évvel ezelőtt ugyanis célul tűzték ki a munkahelyteremtő beruházások ösztönzését. Az eredményes működésnek köszönhető, hogy egyre népszerűbb a város cégek körében, a német Boysen cégcsoport pedig most 16,5 hektárt meg is vásárolt.

Színvonalas munkahelyek

– Szeretnénk színvonalas munkahelyeket teremteni Nyíregyházán, amihez hozzájárul most a német cégcsoport Nyíregyházára történő települése is. Bízom benne, hogy elégedettek lesznek városunkkal, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy otthon érezzék magukat Nyíregyházán – fogalmazott.

50 ezer négyzetméteren terül majd el az új gyár – mely teljesen szén-dioxid semlegesen fog működni – és négy területre oszlik: présüzem; gyártósorok; katódos merítéses felületkezelés és porfestéses felületkezelés, valamint minőség ellenőrzés.

A tervek szerint a gyár 2025-re állhat majd üzembe a szabolcsi megyeszékhelyen.

További részletek a Nyíregyházi Televízió keddi Híradójában, és a szintén keddi Nyíregyháza Most című közéleti magazinjában.