Újabb Elf Bar-árus bukott le
Fotó: Illusztráció

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan figyelik az internetes kereskedelmi csatornákat. A tanévkezdéssel újra megjelentek az Elf Bart kínáló eladók a közösségi oldalakon. Az illegális, különböző ízesítésű elektronikus cigaretták komoly veszélyt jelentenek a fiatalkorúakra, mivel könnyen függőséget, sőt, akár nikotinmérgezést is okozhatnak. A NAV fokozott figyelmet fordít az árusítók kiszűrésére.

 

Az elmúlt hónapok folyamatos ellenőrzései és a tájékoztatás hatására jelentősen csökkent azok száma, akik vállalják a kockázatot és illegális, ízesített elektronikus dohánytermékeket árulnak. A kockázat márpedig jelentős, hiszen az adózási és jövedéki szabályok megsértése miatt a NAV által kiszabható bírság mellett, dohánytermékek engedély nélküli értékesítésekor a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága akár több milliós bírsággal sújthatja az eladót.

A tanévkezdéssel ennek ellenére újra megszaporodtak az Elf Bar-hirdetések a közösségi oldalakon, erre figyeltek fel a NAV Győr-Moson-Sopron megyei ellenőrei. Felvették a kapcsolatot egy internetes hirdetővel, aki az Elf Bar mellett újdonságnak számító Lost Mary e-cigarettát is kínált.

A 235 ezer forintért rendelt, huszonöt darab Elf Bart és két Lost Maryt Budapesten adták át. A revizorok az illegális árut lefoglalták, majd adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység és jövedéki jogsértés miatt eljárást indítottak.

Mivel az Elf Bar és a hasonló ízesített e-cigaretták árusítása nemcsak adózási, hanem egészségügyi szempontból is kockázatos, a vizsgálatok folytatódnak.

 

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal