Új autóbusz telephely – Jó ütemben halad az építkezés a Tiszavasvári úton

Jó ütemben halad az új autóbusz telephely építése a Tiszavasvári úton. Az új létesítményben első körben a helyi járatok parkolhatnak majd, de a későbbiekben akár a Korányi Frigyes utcáról is kiköltözhetnek a buszok. A beruházás részeként iroda- és portaépület, javítócsarnok és üzemanyagtöltő is épül.

Az új CNG buszok beszerzésével, még 2016-ban indult az összetett program, azóta közlekedik a 41 új jármű a városban. A gázüzemű buszoknak töltőállomást is építettek a Tiszavasvári úton.

Korszerű szolgáltatás

A 2021-es évben több mint tízmillió utast szállítottak a helyi járművek, ez egy nagyjából hatmilliós visszaesés volt az azt megelőző év adataihoz képest, ennek oka a koronavírus-járvány volt. Ezekből a számokból is látszik, hogy nagy szükség van a közösségi közlekedés fejlesztésére, illetve a szolgáltatás minőségének javítására.

Ezek a gázüzemű buszok a károsanyag-kibocsátás tekintetében, a tömegközlekedés vonatkozásában jelentős előrelépést jelentettek a város számára. Ami azt gondolom, hogy még fontosabb, hogy az utazóközönség számára is egy színvonalbeli változást eredményezett. A buszok átlagéletkora a további 20+-osról lecsökkent 7 és fél évre, ezek a nyíregyházi szolgálatot teljesítő járművekre vonatkoznak. Ezután egy kormánydöntés értelmében telephelyet is építhettünk” mondta dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza alpolgármestere.

Modern telephely

Az önkormányzat megbízásából 2020. január elsejétől 10+5 évre a Volánbusz Zrt. látja el a közszolgáltatói feladatokat Nyíregyházán. Így a telephely kivitelezése során a társasággal egyeztet a városvezetés. A helyi közlekedésben jelenleg 82 autóbusz teljesít szolgálatot, ezeknek a járműveknek biztosít majd korszerű, modern parkolót az új létesítmény. A projekt eredetileg 5 milliárd forintos, 100 százalékos támogatást kapott a kormánytól, a későbbiekben ezt hétmilliárdra emelték, majd a növekvő árak miatt még több mint egymilliárd forintot biztosítottak a munkálatokra, így összesen több nyolcmilliárd forintos beruházás zajlik a Tiszavasvári úton.

A telephelyen ennek a 82 helyi közlekedésben szolgálatot teljesítő autóbusznak a szállása, parkoltatása, a mindennapi üzembiztos működésnek a fenntartásához szükséges szervizmunkálatok zajlanak majd itt, a nagy épületben. Van egy irodaépület, portaszolgálat, ahol be tudnak közlekedni a buszok, egy CNG töltőállomás és mivel dízel üzemű autóbuszok is vannak a helyi tömegközlekedésben, ezért egy dízel töltőállomás is létesül. A területen egy hatalmas parkolófelület épül ki” – tette hozzá az alpolgármester.

Távlati tervek

A városvezetés egyrészt azért is választotta a Tiszavasvári utat a beruházás helyszínéül, mert a városban egyedül itt volt 6 bár nyomású gázvezeték ahhoz, hogy töltőállomást tudjanak létesíteni, másrészt olyan nagyságú területet kerestek, ahova a későbbiekben akár a Korányi Frigyes utcáról is kiköltözhetnek majd a helyközi járatú autóbuszok. A fejlesztési terület adott, így ez lehet a tömegközlekedést érintő következő lépés.

Kapcsolódó galéria

Autóbusz telephely kialakításának bejárása