Új termék a jubiláló Electrolux nyíregyházi gyárában

Az Electrolux Csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben – 50 év után először – zöldmezős beruházással épített hűtőszekrénygyárat Nyíregyházán. 25 év folyamatos fejlődés eredményeként a hazai leányvállalat a csoport egyik legfontosabb gyártóbázisává nőtte ki magát. Alulfagyasztós hűtőszekrényei Európában kizárólag a nyíregyházi gyárban készülnek, jövőre pedig újabb termékkel bővül a paletta. Idén elkezdték, jövő évre pedig már be is fejeződik az egyajtós hűtőszekrények áttelepítése a svédországi gyárból, amelynek köszönhetően egy felsőkategóriás termék lép majd a piacra – erről dr. Gönczi Sándor, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója beszélt a cég 25. születésnapja alkalmából rendezett budapesti sajtótájékoztatón.

ZÖLDEN GYÁRTOTT GÉPEK

A vezérigazgató hozzátette: – Rohamosan bővítettük gyárainkat és a kereslet függvényében képesek vagyunk akár egyetlen hét alatt új termék gyártására átállni. Büszke vagyok az elért eredményeinkre, ahogy arra is, hogy kollégáim nemcsak a gyártásból, értékesítésből és logisztikából veszik ki a részüket, de magyar mérnökeink közreműködnek a kutatás-fejlesztésben is, és egyik elindítói vagyunk az Ipar 4.0 programnak is, hiszen hiszünk abban, hogy folyamatos technikai fejlődéssel a következő 25 évünk még jobb lehet. A sajtótájékoztatón elhangzott: fontos szerepet kap a fenntarthatóság is, hiszen a cég mind a gyártást, mind a gyártott termékeket szeretné még zöldebbé tenni. A nyíregyházi és jászberényi telephelyeiken használt villamos energia mára 100 százalékban megújuló energiaforrásokból származik, a gyártás során pedig újrahasznosított anyagot is felhasználnak.

Dr. Kovács Ferenc polgármester előadásában méltatta a cég társadalmi felelősségvállalását

KIEMELT STRATÉGIAI PARTNER

Az ünnepi eseményre meghívást kapott a fővárosba dr. Kovács Ferenc is. Nyíregyháza polgármestere az elhangzottakhoz hozzátette, a város életének meghatározó szereplői a gyárak. Az Electrolux Lehel Kft. pedig egy kiemelt stratégiai partnernek is számít, hiszen nemcsak hogy 1000 embernek munkát biztosítanak, de a társadalmi felelősségvállalásuk is kiemelkedő.
– Nagyon sikeres az együttműködésünk, több szálon is fut, ami az elmúlt években bővült. Tavaly az önkormányzati rendszer, elsősorban a szociális és az oktatási terület közel 400 hűtőgépet kapott ajándékba, tavalyelőtt pedig, amikor tízéves volt az Electrolux nyíregyházi gyára, közösen egy sétányt építettünk a Jósavárosban, de említhetném az Electrolux VIDOR félmaratont is. Ezek mutatják, hogy mennyire jó és sokrétű az együttműködésünk.
Az Electrolux a születésnap alkalmából, a Szent Iván-éjt követő pénteken megnyitotta egyetlen asztallal működő éttermét is, amely 25 órán keresztül 45 idősávban várta vendégeit.

NAGYKÖVET: „LENYŰGÖZÖTT A NYÍREGYHÁZI GYÁR”

H. E. Mr. Niclas Trouvé, Svédország nagykövete elmondta, az Electrolux működése követendő példa lehet a többi gyár számára, hiszen nemcsak hogy egy élettel teli vállalat, de elfogadja a globalizáció által eredményezett változásokat is. Kifejtette, másfél évvel ezelőtt járt Nyíregyházán, hogy megtekintse az itteni Electrolux gyárat, és már akkor lenyűgözte, amit itt tapasztalt, hiszen csúcstechnológiával dolgoznak.

(Szerző: Bruszel Dóra)

(Fenti kép: Dr. Gönczi Sándor vezérigazgató bejelentette: Nyíregyházát is érintve bővül a termékpaletta)