Új szakok az egyetemen – Soha nem volt még ekkora a képzési kínálat Nyíregyházán

Teljesen új, illetve régi-új szakok indulnak a Nyíregyházi Egyetemen szeptembertől. A nyíregyházi felsőoktatási intézményben soha nem volt még ekkora a képzési kínálat, mint amilyen a 2020-2021-es tanévben lesz. Egy fontos törvényi változás a coach képzésben, hogy ezentúl csak azok dolgozhatnak ezen a területen, akik felsőoktatási intézményben szereznek diplomát, ezért ilyen szakot is kínál ezentúl az egyetem.

Nagy mértékben bővül a kínálat a Nyíregyházi Egyetemen szeptembertől. Három olyan alapszakot állítanak vissza, amelyet 2013-ban felfüggesztett az intézmény, de a piaci igényeknek megfelelően most újraindítanak. Ezek az anglisztika, az informatikus-könyvtáros, illetve a pedagógia alapszak. De nemcsak régi-új képzések lesznek ismét szeptembertől, hanem újak is, a középiskolai tanár szak közül magyar-, matematika- és a testnevelő tanár indul különböző szakpárokban, és akkreditáció alatt vannak a történelem és állampolgári ismeretek tanára, a földrajz-, biológia- és fizikatanár szakok is. Utóbbiak valószínűleg februárban vagy a jövő tanév szeptemberében indulhatnak.

Coach képzés az egyetemen

„Akkreditáltattuk a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszakot, ami a 2021-es tanévtől indul, illetve a piac igényeinek megfelelően a szakirányú továbbképzési szakjaink közül a pedagógus szakvizsgához kötődően a gyakorlatvezető tanító, illetve a gyakorlatvezető óvodapedagógus ismeretköröket is indítjuk, illetve 2020 márciusában változott a törvény, ami szabályozza a coach képzést. Most már csak azok dolgozhatnak coachként, akik felsőoktatási intézményben szerzik meg a diplomájukat. Ennek az igénynek az ismeretében indítjuk szeptembertől a coach szakirányú továbbképzést, a mérnök-coach szakmérnöki szakirányú továbbképzést és a business coach szakirányú továbbképzést” – közölte Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Angol nyelvű képzések

Szeptembertől elindulnak az angol nyelvű képzések is a Nyíregyházi Egyetemen, hat területen, ezek közé tartozik például a gépészmérnök, a mezőgazdasági mérnök, a biológus és a légiközlekedési-hajózó szakmérnök szakirányú továbbképzés, közismert nevén a pilóták képzése angol nyelven.

„Természetesen az angol nyelvű képzésünkre bárki jelentkezhet, de kimondottan a külföldi hallgatókat várjuk erre, jelen pillanatban a külföldi önköltséges hallgatókat, akik fizetnek a képzésért. Ez a feltétele annak, hogy a Stipendium Hungaricum pályázatra jövőre be tudjuk adni a pályázatot, ahol már ezek a külföldi hallgatók ösztöndíjas formában vehetnek részt a képzéseinken” – tette hozzá a rektor.

 

Még több képzés lesz a jövőben

 

Több megújuló egyetemi szak még akkreditálás előtt áll, ilyen például az emberi erőforrás tanácsadó mesterszak, a gyógy- és fűszernövény felsőoktatási szakképzés, a mérnök-informatikus alapszak, illetve a Nyíregyházi Egyetem beregszászi székhelyű képzésén több négy féléves, újabb oklevelet adó tanárképzések. A nyíregyházi felsőoktatási intézményben soha nem volt még ekkora a képzési kínálat, mint amilyen a 2020-2021-es tanévben lesz. A rektor azt is hozzátette, bíznak benne, hogy szeptemberben hagyományos módon indulhat az oktatás, mivel az egyetemi lét nemcsak a tanulásról és az oktatásról szól, hanem az úgymond értelmiségivé válás folyamata is ezekben az években történik, amit nehéz online formában átadni.