Új rendszer – Már beüzemelték a boltokban az üvegvisszaváltó automatákat

Új üvegvisszaváltási rendszer lépett életbe 2024. január elsején Magyarországon. A vásárlók 50 forintot kaphatnak az egyszer használatos italos palackokért. Fontos változás, hogy ezentúl már nem kell összenyomni a flakonokat, mert akkor az automata nem tudja leolvasni a vonalkódot a dobozokról és a palackokról.

Már üzembe helyezték az automatákat január elsejétől a nagyobb élelmiszerüzletekben. A gépeket egyszerű használni, a legfontosabb tudnivalókat ráírták az automatákra: az 1 dl-nél nagyobb és a 3 liternél kisebb űrtartalmú alu, üveg és PET-palackok visszaváltására alkalmas, abban az esetben, ha az italcsomagolások épek, így ezentúl nem kell összenyomni a palackokat, a gép fogja ezt megtenni a vásárló helyett.

Ne nyomjuk össze a palackokat

Szigorúan tilos összetaposni a palackokat, tehát amit korábban megszoktunk és megtanultunk, azt el kell felejtenünk. A gép úgy üzemel, hogy csakis originál méretben, tehát normális méretben lehet beletenni a palackokat. A gépben van egy kör szkennelő berendezés, amely a vonalkódot fogja leolvasni és kiírja azt, hogy ez egy visszaváltható palack vagy sem. Ha egy olyan palackot próbálunk belehelyezni, amelyik nem, akkor visszadobja, hogy ez egy nem visszaváltható palack. A vonalkódot látni kell a berendezésnek minden esetben, mert az alapján tudja eldönteni” – nyilatkozta Szurovcsják József, a Szabolcs-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Az új szabály szerint minden, legalább 400 négyzetméteres eladótérrel rendelkező boltban kötelező a gépek használata, de az ettől kisebb üzletek is igényelhetnek automatákat. A boltokban egyelőre még nem találkozni olyan csomagolással, amelyek visszaválthatók.

Átmeneti időszak

A gyártóknak 2024 első félévében van lehetőségük, hogy átálljanak az új termékcsomagolásokra, új vonalkódokat kapnak majd a termékek.

A kifutási ideig párhuzamosan lesznek jelen a termékek a boltoknak a polcain, akkor nagy figyelmet kérünk majd a kedves vásárlóktól, hogy a logóval ellátott vagy még a régi csomagolású termékeket vásárolták meg, mert a régieket nem tudjuk visszaváltani. Azt továbbra is szeretnénk kérni, hogy az otthoni szelektív hulladékkezeléssel oldják meg és ott próbálják meg a termékeket elhelyezni” – tette hozzá a kereskedelmi igazgató.

A vásárlóknak majd ezt a visszaváltási logót kell keresni a csomagoláson, ez jelzi, hogy egyutas, újrahasználható termék.

Visszaváltási díj

A palackok visszaváltási díja egységesen 50 forint. Ezt kupon formában lehet levásárolni a boltokban vagy készpénzre váltható, egy applikáción keresztül pedig bankkártyára is utalható, illetve jótékony célra felajánlható egy civil szervezet részére, amelyet az automatán keresztül lehet majd kiválasztani. Utóbbit nem a kereskedők határozzák meg, hogy kinek adományozható a palackokból összegyűjtött összeg. Az új rendszer célja, hogy környezettudatosabbak legyenek a jövőben a vásárlók – tette hozzá Szurovcsják József.