Új rádió Nyíregyházán – Az esztendő második felében szólal meg a Mária Rádió

A Mária Rádió adása rövidesen Nyíregyházán is fogható lesz az FM 106,8 MHz frekvencián. Ez a médium a világ legnagyobb közösségi rádióhálózata. Küldetése, hogy segítsen kiteljesedett életet élni a ma emberének, a kereszténység alapértékeinek segítségével. Műsorai nem csupán a szeretetről szólnak, hanem szeretetből is, hiszen önkéntesi szolgálat és kizárólag hallgatói adományok tartják fenn a rövidesen nyíregyházi tartalmakkal is jelentkező adót.

 

Család, házasság, gyereknevelés, egészséges életmód, közösségépítés, nehéz helyzetben lévők segítése, pozitív kezdeményezések bemutatása, és persze ima, mise, keresztény tanítás is szerepel az esztendő második felében induló új rádió műsorában. A Mária Rádió az 1980-as évek végén Olaszországból indult hálózat, amelynek ma több mint 80 országban több mint 500 millió hallgatója van.

„Ez egy olyan média, mely teljesen szokatlan. Először is szokatlan a műsora, vallási, hitbeli ügyekkel foglalkozik, nincs benne politika, nincsenek benne érdekütközések. Műsorának egyharmada imádság, vagy tanítás, vagy szentmise. Egyharmada pedig emberi dolgokkal foglalkozik. Életutakkal, vagy azzal, hogy a különféle társadalmi csoportok hogyan élik meg a hitüket. Erre mondok egy példát. Van az alkoholistáknak műsoruk, olyanoknak, akik talán felismerik a betegségüket. És ezt a műsort alkoholisták – gyógyult alkoholisták – tartják. Második ilyen sajátosága, hogy önkéntesek csinálják. Én 20 éve dolgozom önkéntesként a Mária Rádió szolgálatában. Ami még érdekesebb, ez a rádió finanszírozása, mert hogy reklám sincs a rádióban, semmi” – nyilatkozta dr. Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke. 

A hallgatók önkéntes adományai tartják fenn a katolikus szellemiségű rádiót, mely 16 éve, napi 24 órában, mintegy 4 millió embert ér el Magyarországon. 1300-nál is több önkéntes segíti a működését. Katolikus szellemiségű, de ökumenikus jellegű. Sem jogi, sem anyagi értelemben nem függ a katolikus egyháztól, hiszen civil, világi kezdeményezés.

„Most kaptuk meg a sugárzási jogot, tehát ilyenkor beruházások és sok minden történik. Igen, lesz egy helyi műsor is. Ez úgy lesz, hogy 22 órában megy a központi adás és 2 óra helyi műsor lesz. A helyi műsor az nem vallási műsor, hanem a nyíregyháziaknak szól, a nyíregyháziak csinálják. E hét pénteken fél 6-kor lesz az első találkozónk a nyíregyházi potenciális partnereinkkel egy online konferencia keretében. Arra nagy szeretettel hívok mindenkit. A nyiregyhaza@mariaradio.hu e-mail-címen lehet erre jelentkezni” – szólt az érdeklődőkhöz Szabó Tamás.

A műsorigazgató, egy ferences szerzetes és a rádió elnöke is ott lesz a pénteki megbeszélésen. Az már tudható, hogy nem lesz helyi stúdió, online műsorok készülnek, melyet eszközökkel és technikával, illetve tanítással segítenek. A Mária Rádiónak kapcsolata van a helyi görögkatolikus médiaközponttal, ők már szerepelnek az országos hálózatban. Megszólították a helyi közösségeket, akik bemutathatnak életutakat, helyi embereket és kincseket. Lehet majd programokat ajánlani és szerepelhet a civil világ. Van, ahol könyvtáros készít helytörténeti műsort, máshol az óvodások is jelentkeznek. A témát tehát a felajánló határozza meg. A lényeg, hogy a lélek szólaljon meg az emberekben!