Új név, negyedszázados iskola, fenntartóváltás a VLAMI-nál        

A 25 éves Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola a 2023/24-es tanévtől a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség fenntartásában végzi tovább művészeti nevelési-oktatási tevékenységét. A fenntartóváltást sajtótájékoztatón jelentette be az egyház képviselője, és az iskola régi-új intézményvezetője.

A ’90-es évek második felében nemcsak zeneiskolát, hanem táncos művészeti iskolákat is lehetett alapítani. Pedagógusok, néptáncpedagógusok voltak, akik akkoriban a Nyírség berkeiben táncoltak és megalapították a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskolát. Az 1998. szeptember 1-jén indult intézmény mostanra négy tanszakkal és 1600 körüli diákkal működik, jóval több mint 10 telephelyen, szerte a megyében. Sikerekről és kudarcokról is lehetne beszélni – mondta köszöntőjében Demarcsek György –, és szólt arról, hogy az esztendő végén méltó módon fogják megünnepelni a kerek évfordulót a Vásárhelyiben, mely 2017-től folyamatosan bázisintézménye az Oktatási Hivatalnak.

„Ez most egy többszörös évforduló. Zárás, újraindítás, hiszen az történt az elmúlt időszakban, hogy a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola lett. Ez egy újabb kihívás számunkra. Eddig a fenntartást a Botoló Nonprofit Közhasznú Kft. biztosította. Innentől a Református Egyházközségé a fenntartás felelőssége. Természetesen a fenntartás az továbbra is állami támogatás, térítési díj és a fenntartói hozzájárulás egységéből áll. Reméljük, hogy a pályázatokkal is hozzá tudunk járulni, hogy hasonló környezetben tudjon minden telephelyen működni az iskolánk, és minden feltétel rendelkezésre álljon”

– mondta a tájékoztatón a VLAMI iskolaalapítója, Demarcsek György.

A református egyház felelősséget vállal a fenntartásban, hiszen támogatni kell az iskolában felhalmozott értékeket. Az is tény, hogy a fenntartóváltással nem változhat az iskola profilja és törekvése.

„Egy olyan megalapozott értékrendben működött a mögöttünk lévő 25 esztendőben a VLAMI, ami magával hozza, hogy ez az értékrend a magyar nemzet, a magyar társadalom számára nélkülözhetetlen. Ebben nem gyengíteni fog az egyház, hanem szeretné ezt az egyértelmű irányvonalat erősíteni. Annál is inkább, mert látjuk a körülöttünk lévő világban azokat az erővonalakat, amelyek elgyengítik az előttünk járt nemzedékekben összegyűjtött értékeket”

– fogalmazott a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség esperese, dr. Gaál Sándor

Izgalmas időszakát éli most a köznevelés, a közoktatás – fogalmazott az intézményvezető. Közös erővel, hosszú távon szeretnék biztosítani az iskola működését, sőt olyan új lehetőséggel megkínálni a gyerekeket, melyekkel ez idáig nem élhettek. Régi az együttműködés a református egyházzal, hiszen a Jókai iskolában 16 éve működik a VLAMI. Így született produkció a reformáció 500 éves jubileumára, melyet több eseményre is elvittek a Vásárhelyi iskola növendékei.

„Nyilván az egyházi fenntartással sok új kapcsolat is kialakul, nagyon sok olyan lehetőséghez jutnak a gyerekek, amire korábban nem tudtunk elmenni. Olyan versenyek, fesztiválok, találkozók nyílnak meg, amelyek tovább gazdagíthatják az ő életüket, illetve az is nagyon fontos, hogy az értékek megőrzése, átadása egyszerre a népi kultúra, illetve a keresztény értékrend kölcsönös erősítésével olyan lélekformálás alakuljon ki, amely a szülők elégedettségét is fogja szolgálni, de a gyerekek személyiségfejlesztésében is jelentős tényezővé válhat”

– nyilatkozta Demarcsek Zsuzsa, a VLAMI régi-új intézményvezetője.

Hivatkozott a régi-új igazgató az iskola közösségteremtő erejére, és arra, hogy az elveszett gyerekeknek lehetőséget és irányt mutatnak. Legyen az a népzene vagy néptánc, a színjáték vagy a képzőművészet területe.

Kapcsolódó galéria

Új fenntartó a Vásárhelyi László iskolában