Új kenyér ünnepe – Mintegy kétezren választották a Sóstói Múzeumfalut

Egész napos programmal várták a vendégeket az új kenyér ünnepén a Sóstói Múzeumfaluban. A skanzenben reggel beindult a szárazmalom, voltak kézműves foglalkozások, a gyerekeket népi játszótér várta, a kocsmaudvaron pedig frissen sült házi kenyeret kóstolhattak a vendégek.

Mintegy kétezren választották vasárnap a Sóstói Múzeumfalut. A hagyományos vásár, népi játékok, különböző színpadi programok mellett finom ételek is várták a látogatókat.

Ez lecsó lesz és különböző ízesítésekben készül: csípősen, hagyományosan és vegásan” – mesélte Pulinka Tünde a bogrács mellett.

Új kenyér ünnepe

Az új kenyér ünnepén minden erről az alapvető élelmiszerünkről szólt. A nyári időszak első nagy mezőgazdasági munkája az aratás, ez a hagyományok szerint Péter, Pál napjától kezdve egészen augusztus 20-ig tartott.

Cséplés a skanzenben

Ekkor gyűjtöttek be mindenféle gabonát, az aratás után kezdődött az összehordott gabona cséplése – ezt a folyamatot a látogatók testközelből ismerhették meg egy újfehértói egyesületnek köszönhetően a barabási iskolaudvaron.

Gépi cséplést mutatunk most be, ami egy Hoffer traktorral van meghajtva. Ezt a kis gépet saját kezűleg raktuk össze és harmadik éve üzemel, nagyon szépen működik. Minden óra 15 perckor lehet ezt megnézni, de be fogjuk mutatni a kézi cséplést is, egy kis nosztalgiát” – mesélte Szabados József, az Újfehértói Hagyományőrző Baráti Társaság Egyesület elnöke.

A múzeumfaluban így egy kis ízelítőt kaphattak a látogatók a mezőgazdaság egyik legnehezebb fizikai munkájából.

Búzától a kovászos kenyérig

Az augusztus 20-ai programok középpontjában minden rendezvényen a kenyérszentelés áll, a hagyományok szerint Szent István ünnepére készült először kenyér a friss lisztből.

Szent István napon aratófesztiválok keretében szokták ezeket az áldásokat kiosztani, mindenki a saját felekezete szerint szokott részt venni ezen. Itt, a Sóstói Múzeumfaluban évek óta megtartjuk ezt az ünnepet, bemutatjuk a kenyér útját, hogyan lesz a learatott búzától egészen a kovászos kenyérig. Ennek kapcsán egy kovászos kenyér versenyt is hirdettünk, amire szép számmal érkeztek nevezések, a díjátadás során pedig kaptunk liszteket, amelyeket szétosztottunk a versenyzők között, és megvolt a kenyere is. A nap folyamán kenyéráldásra is sor kerül, hiszen református liturgia szerint történik minden évben ez meg és az új kenyérrel minden vendégünket megkínálunk” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Új időszaki tárlat

A skanzen fogadóterében „A bécsi szalagtól a magyaros stílusig” címmel nyílt egy kiállítás dr. Páll István nyugalmazott igazgató magángyűjteményéből, amely bemutatja a magyarországi és határon túli, de Magyarországon is forgalomban lévő keménycserép dísztárgyak egy szeletét. Tányérok, tálak és kancsók – egészen november 30-ig lehet megtekinteni a tárlatot.

Kapcsolódó galéria

Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban