Új kenyér és Folkfélhét: augusztus 20-ra készül Nyíregyháza

Gálaműsor fél héten át, ünnepi közgyűlés, kitüntetések átadása, kiderül ki lesz az új díszpolgár, kenyérszentelés tűzijáték. Magyarország születésnapját ismét fantasztikus programsorozattal ünnepli Nyíregyháza. Augusztus 18-a és 20-a között érdemes figyelni a programokra!  

Régi hagyomány Nyíregyházán, hogy az egyik augusztus a Cantemus Kórusfesztivál éve, a következő pedig a Nyírség Nemzetközi Néptánc Fesztiválé. Az elmúlt esztendők vihara átrajzolta a naptárakat, és elmaradtak, online térbe kerültek a rendezvények, vagy megfelezték a tervezett programokat. Így történik ez 2023-ban is. A rövid idő ellenére felejthetetlen élmények, igazi zenei csemegék várnak a népi kultúra szerelmeseire.

„18-án indul a Nyíregyházi Folkfélhét. 20-áig – három napig – néptáncos programok lesznek a Kossuth téren, a szabadtéri színpadon és a művelődési központban. A gálaműsor a 10 órakor kezdődő tűzijáték előtt befejeződik. Itt már a VIDOR színpadot felállítottuk, ezen folynak a 18-ai esti bemutató programok. 20-án szokásainknak megfelelően lesz ünnepi közgyűlés, kitüntetések átadása, egy kis népzenei, néptáncos műsorral együtt, majd 20-án a tűzijátékkal zárul a program. Azt követő héten megkezdődik a VIDOR Fesztivál. Most volt a Sóstó Serfeszt, tegnap a Cigány Dal Napja. Azt gondolom, hogy kulturális programokkal egészen jól állunk” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Augusztus 20-án a polgármesteri köszöntőt a Lakatos Mónika FolkTrió koncertje és a Bürkös zenekar műsora követi a Kossuth téren. Idén már második alkalommal rendezi meg a Nyírség Néptáncegyüttes a Nyíregyházi Folkfélhét programját. Három napra, és leginkább hazai előadókra építették a műsort a szervezők. A nyitónapon a Kossuth téri színpadon ott lesz a Nyírség és a Szabolcs, a Szatmár és a Perdülő Néptánccsoport is a Szikes Zenekar zenei kísérete mellett. Másnap, szombaton, a Héttoronnyal szerepel a Duna Művészegyüttes a szabadtéri színpadon.

„A Duna Művészegyüttes magyarországi hivatásos néptáncegyüttes, Makovecz Imre emlékére készítette néhány éve a Héttorony című koreográfiát, illetve a műsort. Ezt a táncszínházi előadást fogja bemutatni augusztus 19-én a Váci Mihály Kulturális Központban 7 órakor. Ez egy fantasztikus előadás, de minden hivatásos együttes legtöbb előadása fantasztikus. Nagyon örülünk, hogy elfogadták meghívásunkat, sőt nyíregyházi vonatkozása is van, hiszen egyik táncosuk nyíregyházi. A következő napon, augusztus 20-án a Háromszék Táncegyüttes fogja bemutatni Hazától hazáig műsorát. Ez méltó zárása lesz az ünnepi sorozatnak és a mi kis minifesztiválunknak is” – nyilatkozta Demarcsek György, a megyei néptánc egyesület elnöke.

Magyarországi koreográfusok készítették az együttes táncait, és nemcsak erdélyi, hanem magyarországi, felvidéki, vajdasági táncokat is bemutat az erdélyi Háromszék Táncegyüttes vasárnap este 8 órától a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. Ajánlójukban úgy fogalmaznak, hogy táncaikban találkozhatunk a régre visszanyúló ősi elemekkel, és új divathullámok polgárosult hagyományaival is. Műsoruk után, 22 órakor a tűzijáték zárja az ünnepet augusztus 20-án.