Új helyen fogadja a betegeket a Sürgősségi Betegellátó Központ

A Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Központja több mint 30 évvel ezelőtt alakult, elsőként az országban. Az évek azonban nem kímélték az épületet, állaga folyamatosan romlott, ugyanakkor az egyre növekvő betegforgalom miatt is szükségessé vált egy új helyszín kialakítása. A kórházfejlesztés részeként mostantól a Sürgősségi Betegellátó Központ a Sebészet épülete és a Gyermekosztály között várja a pácienseket.

 

Tágas terek, korszerűség

 

Már az új épületbe belépve azonnal érzékelhető az egyik jelentős változás. A korábbi Sürgősségi Betegellátó szűk, átláthatatlan és rossz állagú belső terei helyett tágas, világos váró- és ellátóhelyiségek fogadják mind a betegeket, mind a hozzátartozókat. Az új központ átláthatósága a szakemberek gyógyítómunkáját is jelentősen megkönnyíti. Lényegesen rövidültek a betegutak. Megszűnt a betegfogadó, illetve a betegmegfigyelő helyiségeket összekötő folyosó. Ennek következtében sokkal könnyebben tudják az ellátók a betegeket elérni mind sürgős szükség esetében, mind a vizsgálatra szállításhoz – emelte ki dr. Domokos Gabriella, a Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosa.

 

Évente 40 ezer beteg

 

A Sürgősségi Betegellátó Központban naponta 110–150 beteget látnak el. Évente körülbelül 40 ezren fordulnak meg az osztályon. A betegellátást 26 orvos végzi, munkájukat 50 ápoló segíti.

 

Specialitások

 

Az osztály különböző specialitásokkal rendelkezik, ami országosan is egyedülálló. Egy 8 intenzív ággyal felszerelt részlege van, ahol nemcsak 24 órán belül, hanem tartósan is látnak el betegeket. Kiemelt profiljuk a toxikológia, amely bizonyos mérgezéses betegek ellátását jelenti. Mindezek mellett saját kardiológiai szakrendelő is üzemel a központban, mivel a betegek nagy része érkezik akut kardiális, azaz szív eredetű tünetekkel. Továbbá 5 neurológus szakorvos foglalkozik az agyi problémákkal, ugyanis ők alkotják a betegek másik nagy csoportját.

 

Szakemberekkel együttműködve

 

A gördülékeny és minél hatékonyabb ellátás érdekében az épület kialakításakor a tervezők konzultáltak a szakemberekkel, így valóban 21. századi körülmények fogadják a jövőben a pácienseket.

Piszár Tünde