Új évad a kőszínházban – 15 pályakezdő színész játszik majd Nyíregyházán
Fotó: Trifonov Éva

15 pályakezdő színész, hét nagyszínpadi, négy kamara, és két Művész-stúdiós bemutató várja a nézőket a 2019/2020-as kőszínházi évadban. A társulati ülés alkalmával hivatalosan is felavatták a Krúdy Kamara teljesen átalakított és megszépült nézőtéri előcsarnokát.

Most megmutatjuk az évad első bemutatója, a Színházi bestiák díszletét. A csapattal Verebes István dolgozik, a bemutató pedig péntek este lesz a Krúdy Kamarában. Másnap pedig a nagyszínpadon debütál a Delila. Változatlan jegy- és bérletárakkal indul az új évad. Festés és a hagyományos karbantartás, új mobiltechnika beszerelése mellett a legnagyobb munka a Krúdy Kamara előcsarnokának átalakítása volt.

Pécs, Kisvárda, Veresegyház, Szarvas volt a nyári vendégjátékok házigazdája. Az itthoni program is felülmúlt minden eddigit, hiszen a tavaly nyáron avatott Rózsakert Szabadtéri Szinpadot több mint 10 ezer fizető vendég látogatta, mely 36 millió forintos nettó bevételt jelentett.

Számtalan sikeres pályázaton is dolgoztak nyáron a színházban.

Kirják Róbert a teátrum ügyvezető igazgatója elmondta:

Mintegy 130 millió forintban, közel 20 pályázatunk kapott sikeres elbírálást. Többek között most, ahol éppen állunk,  a Krúdy Kamarának az előtere egy CRLD pályázat keretében újult meg. Ezen kívül számos területen, a VIDOR Fesztivál kiegészítő támogatása, pályakezdő fiatal színészek bérének a támogatása,  érzékenyítő program, hallássérültek előadása.

Jó pályán van a színház, az önkormányzat mindent megad, fogalmazott a társulati ülésen a polgármester. Szólt a kulturális negyed továbbépítéséről, illteve a színházra váró újabb feladatokról. Ahogy mondta, nem tart attól, hogy a Váci Mihály Kulturális Központba szervezett sorozat és a Continental Aréna téli programjai csökkentenék a színház szerepét.

Ide is eljöttem, oda is elmentem, mindenütt teltház volt, de ez azért is van, mert ez már a város vonzereje. A nézőknek szerintem 60 %-a nyíregyházi. Bejönnek, és ez nagyon-nagyon jó, mert erre lehet alapozni, és ez a színházat is – már nem csak a városban – a városon kívül is népszerűsíti, és az komoly visszaigazolás. A bérleteknél, ami van, a két ünnep közötti előadásoknál, amik bérletszünetesek, a VIDOR Fesztivál, meg a Szabadtéri előadássorozat. E mögött persze nagyon fontos, következetes, koncepciózus infrastruktúra fejlesztés van.

- fogalmazott Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Most veszik számba a szezon meghívásait. A Nemzeti Színház örömmel fogadja be a nyíregyházi Macbeth előadást.

E jelentős mennyiségű feladathoz gyakorlatos és pályakezdő színészek is érkeztek Nyíregyházára.

Őszintén szólva egy picit izgulok az évadot illetően, ugye az első gyakorlatomat most fogom megkezdeni nagyszínpadon. Az egész úgy jött, hogy Horváth Illés megnézte a vizsgadarabunkat, és megtetszettem neki, aztán előzetes tárgyalások kezdődtek a Tanár úr kérem!, aztán az Állati színjáték kapcsán.

- fogalmazott a Pesti Magyar Színház stúdiójnából érkezett Kerék Benjamin.

Már próbál a Mesél a bécsi erdő, illetve a Farkas és Piroska csapata, majd ebben a naptári évben lesz még a Tanár úr kérem! , a 9–5-ig, a Tengeren, az Állati színjáték, és a Három kismalac című meseelőadás bemutatója is.

Kapcsolódó galéria

Évadnyitó társulati ülés