Új egészségügyi centrum a Csillag utcán – 6 védőnő és 3 orvos költözik az épületbe
Fotó: Szarka Lajos

Megújult a Csillag utcai egészségügyi centrum a belvárosban. Az épület három orvosi rendelőnek és hat védőnői szolgálatnak biztosít majd helyet március elsejétől. A valamivel több mint 236 millió forintos beruházás részeként a korábban két különálló épületet összekötötték, valamint új, a működéshez szükséges eszközöket és berendezéseket is vásároltak a centrumnak.

Egy teljesen megújult épület várja a pácienseket a Csillag utca 4-6. szám alatt. A korábban használaton kívüli ingatlan épületeit felújították és funkcionálisan összeépítették. A homlokzatra, a lábazatra, a falakra és a magastető-födémre új hőszigetelés került, de többek között kicserélték a nyílászárókat és akadálymentesítették is az épületet. De nemcsak kívülről, belülről is egy modern, jól felszerelt rendelő várja majd a pácienseket. Az új egészségügyi centrumban hét rendelőhelyiséget alakítottak ki, ez három orvosi rendelőnek és hat védőnői szolgálatnak biztosít majd helyet.

Folyamatos a fejlesztés

Nyíregyházán évek óta kiemelt program az egészségügyi alapellátás fejlesztése, az önkormányzat 7-8 éve foglalkozik ezzel.

„Az összes önkormányzati orvosi rendelőt felújítottuk, kezdtük a piros háznál, majd a Jósavárosban, és minden egyes helyen. Az úgynevezett „kis SZTK” a Szent István utcán két ütemben újult meg, ez városkép szempontjából is nagyon fontos, de a cél az, hogy az egészségügyi alapellátásban dolgozó orvosok és védőnők a legjobb körülmények között dolgozhassanak, a legjobban felszerelt rendelőkben. Ezért tudják a nyíregyháziak számára a legjobb egészségügyi szolgáltatást nyújtani. Az elmúlt évben Rozsrétszőlőn is felújítottunk egy orvosi rendelőt, azt megelőző évben a Szent István utcán, a kórházzal szemben két új rendelőt alakítottunk ki” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az épület bejárásán.

Nyíregyházán 102 orvosi praxis működik, ezek közül évek óta egy betöltetlen hely sincs, ehhez a Csillag utcaihoz hasonló fejlesztések is hozzájárulnak, tette hozzá a polgármester.

Kényelem a dolgozóknak is

Nemcsak a betegek kényelmét szolgálja az új épület, a dolgozóknak külön személyzeti öltözőt, az emeleten pedig egy pihenőszobát és konyhát is kialakítottak. A védőnők és körzeti orvosok februárban költöznek át a megújult Csillag utcai épületbe és március elsejétől várják a pácienseket, két felnőtt házi- és egy fogorvos fogadja majd itt a betegeket.

„Egy olyan – egészségügyi központnak lehet hívni – épület felújítása történt meg eszközberuházással, minden egyébbel, ami a lakosság érdekeit maximálisan fogja szolgálni, hiszen lehet látni már, hogy a városközpontban vagyunk, van egy nagy parkoló, maga a rendelő teljesen megújult, minden szempontból, szakmai szempontoknak és elvárásoknak is eleget teszünk. Én azt gondolom, hogy mind a lakosság, mind pedig a szolgáltatók érdekét is szolgálja a felújítás, legyen az háziorvosi vagy védőnői szolgálat, tehát a működésünket teljes mértékben szolgálni fogja ez a komplexum” – tette hozzá Csikós Péter, a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője.

Beruházások városszerte

Egészségügyi fejlesztések tekintetében további tervei is vannak az önkormányzatnak, illetve folyamatban is van még egy beruházás a városban. A Tokaji úton, az Albérlők háza épületében a földszinti épületrészt alakították át, hogy a hajléktalanok számára is modern egészségügyi ellátást tudjanak biztosítani. A Csillag utcára 236, a Fenyő utcára 17, a Tokaji úti beruházásra pedig 122 millió forintot fordított az önkormányzat. Az Egészségügyi alapellátás fejlesztése Nyíregyházán pályázat második ütemében így összesen 407 millió forint vissza nem térítendő támogatást költöttek a rendelők korszerűsítésére.