Új csúszdák és hosszabb szezon várja hamarosan a megújult Tófürdő vendégeit
Megújul a Tófürdő!

Jó ütemben halad a sóstói Tófürdő felújítása. A nyíregyházi Tófürdő fejlesztése című nyertes pályázat segítségével a rekonstrukcióra 250 millió forintot fordíthatnak. A fürdő nyitását június közepére tervezik, a munkálatokat helyszíni bejáráson tekintette meg Dr. Kovács Ferenc polgármester.

A nyári hónapokban évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend a sóstói Tófürdő, amelynek komoly történelme is van. Ezért a korábbi részleges felújításokat követően a városvezetés időszerűnek látta, hogy pályázati forrás segítségével megtörténjen a teljes rekonstrukciója. Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, ezt a helyet már Mátyás király idején is ismerték Igrice néven, és a 18. század végén már térképen is szerepel a tó. 1927-ben gyógyfürdő címet nyert, 1957-ben fúrták az első termálkutat.

A 2013-as év nyitott egy új korszakot, amikor Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő az ország 16. gyógyhelye lett. A Tófürdőt utoljára 1982-ben újították fel, most pedig szerettek volna az egyéb fejlesztések szintjére emelni a színvonalát.

Új térkapcsolatok és csúszdák

Dr. Podlovics Roland a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgató ismertette a beruházás fontosabb elemeit. A látogatókat egy megújult főbejárati épület fogadja, a bejutás gyorsítása érdekében már két pénztárral. Átalakították az öltözőket, a szociális helyiségeket, új burkolattal modernebbek és akadálymentesek lettek a térkapcsolatok is. Öntözőrendszert építettek ki, amivel javul a zöldfelület kezelése, több területet árnyékolnak napvitorlák, a medencék új burkolatot kapnak, és már felépítették az új kéttestű csúszdát is.

Kicserélték a röplabda pálya talaját, és az ehhez szükséges strandröplabda szetteket is megvásárolták. Vízre tették az új, 50 négyzetméteres stéget, amelynek a végleges helye a tó közepén lesz, bővítették a zuhanyzók számát, már a parthoz közel is lesz felfrissülési lehetőség. Áthelyezték a játszóteret, a büfék és az új fagylaltozó előtti fogyasztótereket sziklakertek övezik, és egységes utcabútorok, székek, asztalok várják majd a vendégeket.

Meghosszabbítják a szezont

A rekonstrukciós munkák helyszíni bejárására meghívták a népszerű Tófürdő törzsvendégeit is. Balla Gábor szerint nagyon sok az újdonság, tetszik a csúszda, a térburkolatok, a napvitorlák, meg van elégedve a munkákkal, és annak is örül, hogy a fejlesztéssel kapcsolatban megkérdezték a véleményüket is, ami már ritka a mai világban. 

A felújított Tófürdő nyitását június közepére tervezik, újdonság, hogy az időjárás függvényében meghosszabbítják a szezont, így még szeptemberben is várják a fürdőzni vágyó vendégeket.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle a Tófürdőn