Szijjártó Péter: „Nyíregyháza rohamléptekkel fejlődik”

Nyíregyháza rohamléptekkel fejlődik – így nyilatkozott a városról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A megyeszékhely olyan jól előkészített iparterülettel rendelkezik, amellyel lépéselőnybe kerülhet majd egy következő nagy beruházás kapcsán. A miniszter az energiaválság kapcsán a Nyíregyházi Televízió stúdiójában is kiemelte, földgázkészleteink fél évre is elegendők.

A munkahelyteremtésnek mindig nagy jelentősége van, a mostani helyzetben kiemelten is, hiszen az elmúlt 2-3 évben több olyan válság is felütötte a fejét, amelyek gazdasági hatása a munkahelyek veszélybe kerülése lett – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Nyíregyházi Televízió stúdiójában. A koronavírus-járvány miatt gyárak zártak be világszerte, most pedig a háború egyik következménye is az, hogy veszélybe kerültek a munkahelyek, az elszabaduló energiaárak és az infláció miatt.

Fontos beruházás

A koreai W-Scope nyíregyházi beruházása azért is jelentős azon túl, hogy 1200 munkahelyet teremt, mert olyan iparágban érkezik, amely a világgazdaság egyik legmeghatározóbb folyamatához kapcsolódik, az autóipar forradalmához – tette hozzá Szijjártó Péter.

Az elmúlt években tudtunk segíteni abban, hogy a már itt működő vállalatok bővítették a kapacitásaikat, új technológiákat hoztak, ezáltal új munkahelyeket is létesítettek, de igazából egy nagy dobás az úgy hiányzott. Sokat dolgoztunk polgármester úrral és képviselőtársammal is azon, hogy nagy ipari parki területet sikerült kijelölni, infrastrukturális adottságokat kiválóan lehetett alakítani, lehet építeni az egyetemre, ahova most már majdnem négyezren járnak, lehet építeni az országos szinten is jobbak közé tartozó szakképzési kapacitásra, lehet építeni a Budapesttel összekötő infrastruktúrára. Debrecen közelségére, ha szabad ilyet mondani Nyíregyházára, én győri vagyok és emlékszem, hogy Sopron nevének említése nem volt mindig pozitív hatásra kiváltó, de a lényeg az, hogy itt a térségben létrejött egy olyan gazdaságfejlesztési terület, amely az elektromosautó-iparhoz kapcsolódóan tud ide beruházásokat vonzani” – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Helyi előnyök

Amikor egy cég új beruházásának keresi a helyszínét, akkor első körben az általános paramétereket méri fel egy másik országban. Hazánkban rendben van a politikai stabilitás, itt kell legkevesebb adót fizetni, gyors az ügyintézés és versenyképes a munkaerő is – mondta Szijjártó Péter. Miután ezeket ellenőrizte egy-egy vállalkozás, utána jönnek elő a logisztikai, infrastrukturális adottságok és a terület kérdése. Nyíregyháza ebben komoly versenyelőnyben van, hiszen itt adott a jól előkészített, több mint 300 hektáros iparterület.

Támogatás a kormánytól

Szijjártó Péter szerint a megyeszékhely jó eséllyel indulhat más beruházások kapcsán is majd, a kormány pedig továbbra is támogatja a város terveit.

Szívünkön viseljük Nyíregyháza fejlődését, Magyarország hetedik legnagyobb városáról beszélünk, tehát evidens, hogy érdekünk Nyíregyháza folyamatos fejlődése. Én azt gondolom, hogy a fiatalok megtartásának a legjobb biztosítéka, hogy – nemcsak helyi, hanem nemzetközi szinten is az – ha minél több olyan beruházás érkezik az országba, amely beruházások olyan munkahelyeket kínálnak a magyar fiataloknak, amelyek az előmenetel szempontjából, a megbecsültség szempontjából, karrier szempontjából versenyképesek a külföldi ajánlatokkal. Tehát minél több beruházás jön Magyarországra, minél több jól fizetett munkahelyet kínálnak az újonnan érkező vállalatok, nyilván annál több fiatal marad itthon. Ez Nyíregyháza esetében is így van, tehát minél több beruházást tudunk ide hozni, minél több jól fizető munkahely jön itt létre, annál több fiatal marad itthon Nyíregyházán is, ez nem is kérdés” – mondta a miniszter a Nyíregyházi Televízió stúdiójában.

Fejlődő Nyíregyháza

A külgazdasági és külügyminiszter már három évvel ezelőtt is úgy nyilatkozott, hogy szembetűnő az a változás, amelyet Nyíregyháza elért az elmúlt időszakban, ez pedig 2022-ben sincs másként.

Szerencsére a szembetűnő szónak van középfoka, tehát még szembetűnőbb a fejlődés. Azon az útvonalon, ahol jöttünk, egyértelműen látszik a város fejlődése, sőt, hallottam polgármester úrtól, hogy jövőre már új futballstadionjuk is lesz, amire kifejezetten kíváncsi vagyok, tekintettel arra, hogy egy francia példáról koppintották, hogy ha jól értem. Az itteni sportélet az országos szinten is jegyzettek közé tartozik, így remélem, hogy minden nyíregyházi örülni fog az új létesítménynek. Az látszik, hogy a város rohamléptekkel fejlődik, az országnak ez a térsége, Nyíregyháza–Debrecen nagyon sok beruházást tudott vonzani az elmúlt időszakban. Ennek a térségnek a vonzereje gyakorlatilag határokon túl is érződik, én azt gondolom. Ha a város vezetése folytatja azt a dinamikus politikát, amit eddig folytatott és nincs kétségünk, hogy folytatni is fogja, akkor szerintem Nyíregyháza előtt még szebb jövő áll, mint ahogy azt most látni lehetne” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Biztosított az ellátás

A miniszter az energiaválság kapcsán azt mondta, a Gazprom eddig minden kötelezettségét betartotta a déli szállítási útvonalon, folyamatosan érkezik a földgáz, illetve a plusz mennyiségek is folyamatosan érkeznek. Magyarországon a tárolókban lévő mennyiség azt jelzi, hogy egy félévnyi földgázellátásunk akkor is van, ha innentől kezdve egy köbméternyi gáz sem érkezne.