Ügyfélsegítő a bíróságon – Gyakorlati tanácsok, gyorsabb ügyintézés

Az új Polgári perrendtartás rendelkezései alapján kizárólag eljárásjogi kérdésekkel fordulhatnak a jogi képviselő, ügyvéd nélkül eljáró ügyfelek az Ügyfélsegítő intézményhez, ahol jogvégzett szakemberek nyújtanak segítséget a konkrét ügyek intézéséhez. Az eljárásjogi kérdések mellett a bírósági fogalmazók, titkárok a nyomtatványok kitöltése, illetve egyéb technikai tanácsadás során is készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére. A bírósághoz forduló személyek az Ügyfélsegítő félfogadási napján történő megjelenéskor azt is kérhetik a szakemberektől, hogy szóbeli kérelmüket jegyzőkönyvbe foglalják. A bíróság nyilvános és ingyenes ügyfélfogadási napján olyan kérelmek terjeszthetők elő, amelyek elintézése a bíróság hatáskörébe tartozik.

Gyakorlati tanácsok

Sterné dr. Deák Andrea a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője elmondta, amennyiben igénybe szeretnénk venni az Ügyfélsegítő intézményét, tudjuk, hogy milyen ügyben szeretnénk a bírósághoz fordulni, milyen igényünket szeretnénk érvényesíteni. Például a leggyakoribbak a válóperek, ehhez minden fontos okirattal rendelkezni kell, a házassági anyakönyvi kivonattal, ha van gyerek a születési anyakönyvi kivonattal és a 30 ezer forintos illetékbélyeggel, hogy a kereset tökéletesen kerüljön benyújtásra. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye valamennyi járásbíróságán szerdán 8.00-tól 15.30-ig tart nyitva az Ügyfélsegítő.

Gyorsabb ügyintézés

Az ügyintézés során lehetőség van előzetes időpontfoglalásra, amelynek igénybevételével jelentősen lerövidül az ügyfelek várakozási ideje. Már lehetőség van elektronikus időpontfoglalásra is, ezt egyre többen használják. Az eddigi tapasztalatok szerint ügyfelek jellemzően polgári ügyekben, házassági perek, szülői felügyeleti perek, gyermektartásdíj perek kapcsán fordulnak a bírósághoz. A közelmúltban fejlesztés is történt a bíróságokon. Sikeres pályázat eredményeként 55 db split klímát szereltek fel a Nyíregyházi Törvényszék Bocskai és Toldi utcai épületébe, valamint a Mátészalkai, Vásárosnaményi, Nyírbátori és Fehérgyarmati Járásbíróságra, de több vizesblokk felújítása is megtörtént. A munkakörnyezet javítása érdekében véghez vitt beruházás az Országos Bírósági Hivatal Jablonszky Ferenc Program 7. ütemében elnyert, mintegy 34 millió forintos támogatásból valósult meg.


Szoboszlai Tibor