Túró Rudi kínai pálcikával

Trembácz Éva Zsuzsanna új könyve, a Túró Rudi pálcikával került bemutatásra a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A Nyíregyházán született írónő élményekről és tapasztalatokról – a diplomatafeleség szerep két oldaláról.

„Mit is jelent nekem Kína?” – kezdte a szerző az igazán érdekfeszítőnek ígérkező beszélgetést második kötetéről és a három évről, amit Pekingben töltött. Beleszeretett egy férfiba, Amerikába ment miatta, majd miután kezdte otthon érezni magát, a vőlegényt áthelyezték Kínába, így oda költöztek. Számított erre, hiszen tudta, egy diplomatával él együtt, de mégis nagy bátorság kellett ahhoz, hogy belépjen egy olyan életbe, melyben újra és újra új fejezeteket kell kezdenie a világ legkülönbözőbb pontjain. De Trembácz Éva Zsuzsanna elég bátor volt, és a gyönyörű kislányán, a rengeteg élettapasztalaton kívül immár két regényt is köszönhet döntésének!

 

„SOKKOLT, HOGY PEKINGBE KÖLTÖZÜNK”

 

Amilyen nehezen szokta meg a költözés gondolatát, olyan hamar szerette meg Kínát – mesélte a szerző. A második könyvének címe is tükrözi, hogy mennyi átélt különlegesség van a története hátterében. A kezdeti nehézségek – mint a boltban angol felirat híján a joghurtok közötti különbségtétel – után egyre jobban felszabadult, beilleszkedett és kezdte felfedezni a szépet az új környezetben. Napközben biciklizett, piacra járt, önkénteskedett, dolgozott az amerikai nagykövetségen és minden alkalommal, amikor kilépett Peking utcáira, úgy érezte, visszaugrott az időben az 1950-es évekbe. Hallgatva a szerző kulináris beszámolóját, mindenki elképzelhette, épp egy tradicionális étteremben próbálja eldönteni mi is van a tányéron. Új barátokat szerzett, megszokta, hogy időnként kinéz az ablakon és a szmogtól nem látja a szomszédos házakat, és amikor 3 év után úgy érezte, el tudná képzelni az életét itt, a nagy Kínában, jött a hír – Dakarba költözünk. Az ott töltött időről kíván tükör lenni új regénye, a Túró Rudi pálcikával.

 

„PEKINGBEN LETTEM ÍRÁSFÜGGŐ”

 

Könnyes búcsút vett az írónő Pekingtől. Három év alatt nagyon jól belelátott az országnyi város kultúrájába, az emberek mentalitásába. Annyi év után, még mindig felkapja a fejét, ha a hírekben hall valamit, és a kínai szimbólumokat sem felejtette el teljesen. A Kelet meghódítása után Szenegál fővárosa, Dakar várt a szerzőre és férjére, onnan pedig közel egy év múlva már hármasban, szemük fényével, a kis Lénával folytatták útjukat Szarajevóba. Napjainkban a boszniai Rádió Bézs-ben hallható Trembácz Éva Zsuzsanna hangja. A Facebook közösségi oldalon igazán aktív írónőt érdemes követni, megannyi érdekességet oszt meg rajongóival.

A szórakoztató kötetbemutató beszélgetőpartnerei nem voltak ismeretlenek egymás számára, Erdei-Nagy Ibolya már faggatta az írónőt előző regénye kapcsán, és a Nyíregyházi Televízió Feketén Fehéren című portréműsorában is – mely az alábbi linken megtekinthető.

Farkas Fanni