Turizmusfejlesztés

A január-októberi időszakban a vendégek és a vendégéjszakák száma is 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a kereskedelmi szállásdíjbevételek 10 százalékkal bővültek, a szálláshelyek összes bevétele pedig 8 százalékkal növekedett egy év alatt. Az Országgyűlés döntése értelmében a jövőben a turisztikai fejlesztések immáron nem termék-, hanem desztinációalapúak, ennek eredményeként a szigetszerű korszerűsítések helyett teljes körű megújulások várhatók.

 

KIEMELT DESZTINÁCIÓK

 

A kormány eddig három térséget nyilvánított kiemelt turisztikai desztinációnak, a balatoni térség fejlesztésére mintegy 365 milliárd forint magyar és uniós forrás jut, Sopron és a Fertő tó környékének megújulására pedig mintegy 60 milliárd forint. A harmadik térségre, a Tokaj-Hegyaljára, a Nyírségre és a Felső-Tisza vidékre fordítható összegről még nem született meg a kormányhatározat. 2017-ben kezdődik a családbarát turisztikai fejlesztési terv megvalósítása, illetve elkészül Magyarország 20 évre szóló turisztikai stratégiája, elkezdődik például az országmárka megújítása is. Nemsokára kiírnak szálláshely-fejlesztési pályázatokat, amelyek célja, hogy 5 éven belül az ország valamennyi szálláshelye egy kategóriát előrelépjen.

 

30 MILLIÁRDDAL NAGYOBB BEVÉTEL

 

A KSH adatai szerint a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16,5 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16,3 százalékkal emelkedett tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest, együttvéve 16,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma. A szállodák szobakihasználtsága 5,9 százalékponttal, 54,7 százalékra javult. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 16,7 százalékkal 30 milliárd forintra nőtt.

Szoboszlai Tibor