Túrabottal indítja az újévet a Zöld Kerék Alapítvány

Az elmúlt időszakban kevesebb mozgásra volt lehetőségünk, a hideg napokban nehezebben mozdulunk ki a meleg szobából, volt idő felidézni a múlt év kalandjait, merre is gurultunk a Zöld Kerékkel – tájékoztatta szerkesztőségünket a Zöld Kerék Alapítvány.

A 2021-es évet bringás programmal kezdte a Zöld Kerék Alapítvány, mégpedig egy Tarcali kerekezéssel, amiért egy egyedi Erőpróba érem is járt.

– Az Erőpróba abból ált, hogy 21 km-t futva, vagy 25 km-t gyalogolva, valamint 80 km kerekezés után lehetett kérni az egyedi érmet, melyet büszkén lehet majd mutogatni az unokáknak, vagy a barátoknak. Ezt a programot ebben az évben is folyatjuk. Küllők és emlékhelyek címmel hirdettünk túrát a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesülettel közösen irodalmi emlékhelyek felkeresésére. 

Májusban igazi érdekességekkel ismerkedtünk, Gávavencsellőn a Sváb Tájházban és Balsán az Ökoturisztikai Látogatóközpontban. Biriben a Gyógyító Buddha Sztúpát néztük meg, a nyár leghosszabb éjszakáján pedig népes csapattal gurultunk a Sóstói tóhoz, villantak a küllőprizmák a sötétben. A Bringa Sulit a (kerékpáros ügyességi pályát) Leveleken és Nyírgyulajban mutattuk be, színesítve a helyi programot. Nyírtelken levendulakertben gyönyörködtünk, majd Tokajban strandoltunk a Tiszában. 

A múlt évben is szerveztünk Mosoly Tábort, sérült fiataloknak. Sárospatakon és környékén kalandoztunk a Megyer-hegyi Tengerszemtől a hercegkúti kálváriáig. A nyárba még belefért a gávavencsellői úszóesemény és a nagyhalászi szántóverseny, valamit Tokajban az utcazenei fesztivál. Nyíregyháza város önkormányzatával közösen megszerveztük az Európai Autómentes Napot, színes fellépőkkel, gyermekzsivajjal, bringás felvonulással.  A következő kerekezés alkalmával a Nyíregyházi Állatparkot látogattuk meg a Sport Mindenkié Egyesület jóvoltából. A múlt év gyöngyszeme, a bélapátfalvai gyalogtúra volt, ahol a Bél-kő hegy tetejéről csodálhattuk meg a valamikori kőbánya tátongó mélységei és az őszi erdő színpompáját.  

Az évet egy Tokaj hegyi sétával zártuk, a Szerelmi pincesoron igazi hegyaljai borral koccintottunk a mozgalmas esztendő búcsúztatására – foglalta össze az elmúlt évben történteket Kazai Béla.

No de nem áll meg a Zöld Kerék, mielőtt a nagyobb kalandokba belevágnának, egy átmozgató programra invitálnak, helyben, izgalmas környezetben.

– Eddig még talán felfedezetlen, de nem is olyan távoli vidékre invitáljuk a túrázókat, egy könnyű és változatos terepre, a nádastól a fenyőerdőig. Vadregényes, igazi kis ékszerdoboz a hely ahol barangolni fogunk, kisebb dombok teszik  vidámmá sóstóhegyi tájat. Utunk során láthatunk majd magasban épült hatalmas madárfészkeket, elhaladunk több vadetető mellett és akár vadász lesből is kémlelhetjük majd e táj megnyugtató látványát. Akinek kedve van, tartson velünk, ha ki akar mozdulni, könnyed beszélgetésre, jó társaságra vágyik – szól az ízelítő.

Gyalogtúra időpontja: 2022. 01. 29. szombat 10 óra

Gyülekező: Sóstóhegy Szabó Lőrinc tagintézmény általános iskolája előtt (Nyíregyháza-Sóstóhegy, Igrice u. 6.)

Megközelíthető: 14-es buszjárattal, autóval,vonattal, kerékpárral és persze gyalogosan.

Táv: 8 km

A program várhatóan 3 óra.

Kalandra fel!

 

Forrás: Zöld Kerék Alapítvány