Tüntetés és petíció
Tiltakozó és szolidaritási tüntetést szervez a Periférián Alapítvány szeptember 29-én, a kárpátaljai magyarságért. Az alapítvány szerint az ukrán parlament olyan oktatási törvényt szavazott meg, amely sérti és lehetetlenné teszi a kárpátaljai magyarság azon jogát, hogy anyanyelvén tanulhasson.

Sértő reform

 

1991-ben írták alá az ukrán-magyar alapszerződést többek között a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok kulturális, nyelvi és vallási identitásának védelme miatt – emlékeztetett a Periférián Alapítvány tájékoztatóján dr. Szilassy Géza elnök. Hozzátette, 2017. szeptember 5-én az ukrán parlament olyan oktatási törvényt szavazott meg, amely sérti és lehetetlenné teszi a kárpátaljai magyarság azon jogát, hogy anyanyelvén tanulhasson. Dr. Szilassy Géza kiemelte, bizonyos korosztály, az óvodások és a kisiskolások tanulhatnak kisebbségi nyelven, de már a nagyobbaknak, akár például gimnáziumokban és egyetemeken már gyakorlatilag tiltva van a magyar nyelv. Bizonyos tantárgyak – ez még nincsen konkretizálva – felvehetnek magyar nyelven is az érintettek, de ez nem megoldás az elnök szerint. Úgy véli, a törvény ellent mond nemcsak az alapszerződésnek, hanem az ukrán alkotmánynak is és még nagyon sok kisebbségi chartának.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)


150 ezer ember érinthet a változás

 

A tájékoztatón az alapítvány egyik kuratóriumi tagja is szólt. Dalmay Árpád egykor szovjet, majd ukrán, most pedig magyar állampolgár, korábban a beregszászi magyarság egyik vezetője volt. Szerinte fontos, hogy a törvény ellen felszólaljanak a civilek; a változás 150 ezer embert érintene Kárpátalján. A Periférián Alapítvány tiltakozó és szolidaritási tüntetést szervez az ukrán konzulátus előtt szeptember 29-én, 18 órakor, ahol az ukrán konzulnak tiltakozó petíciót nyújtanak majd át.

Dér Vivien