Túl a 200 ezredik oltáson – Újabb vakcinák érkeztek a megyébe
Fotó: Szarka Lajos

Az első és második oltásokat is beleértve, már több mint 200 ezer vakcinát adtak be a kórház oltópontjain a megyében. Hétfőn újabb vakcinaszállítmány érkezett a kormányhivatal népegészségügyi főosztályára, a lakosság számára már ötfajta oltóanyag áll rendelkezésre.

Szombaton öt oltópontra várták a lakosságot a Jósa András Oktatókórházban. A páciensek interneten keresztül, négyfajta vakcina közül választhattak és foglalhattak maguknak időpontot.

„Ezen az oltóponton Szputnyik vakcinával oltunk, amely egy vektor alapú vakcina. 31 beteg jelentkezett be tegnap estig, de azóta újabb jelentkezések vannak, illetve körülbelül 15 százalékban nem jelentek meg a korábban jelentkezettek. Jelenleg ezen az oltóponton első köröst kapnak a páciensek. Az asszisztensek gyakorlatilag már 6 óra 30 perctől itt vannak, az oltásokra való előjegyzés 7 és fél 8 közötti időpontokon indul” – nyilatkozta dr. Farkas Anikó, a Jósa András Oktatókórház orvosa.

Túl a 200 ezrediken

Első és második körös oltásokra is várták a pácienseket szombaton a kórházban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben már több mint 200 ezer vakcinát adtak be a decemberi oltási program kezdetétől számítva.

„Én Kárpátalján élek, ott élnek a szüleim is, viszont Nyíregyházán vagyok kollégista. Azért oltattam be magam, hogy gördülékenyebben megtörténjen az átutazás” – mondta az egyetemista Filep Katalin.

„Mindenképpen fontosnak tartom ezt az oltást az egészségem miatt is, 50 éves vagyok, három gyermekem van, nyilván nem mindegy, ha esetleg súlyosabb szövődményekkel ágyba kerülnék” – mesélte Hidasi Judit, aki szintén szombaton kapta meg az első vakcinát Nyíregyházán.

Újabb szállítmány

Hétfőn reggel négyféle oltóanyag érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, AstraZeneca, Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinák. A Pfizer típusú oltóanyag pedig a kórházi oltópontokon elérhető.

„Heti rendszerességgel jönnek vakcinák és örömmel állíthatom, hogy minden oltóanyag rendelkezésre áll a lakosság számára. Lehet válogatni, ki-ki igény szerint, természetesen a háziorvossal, illetve az oltóponton lévő orvossal egyeztetve. A heti rendszerességgel érkező oltóanyagokra a háziorvosok javaslatokat tesznek, illetve igény szerint listát juttatnak el az oltási bizottságnak és az alapján a kormányhivatal a járásoknak kiosztja az oltóanyagokat és onnan a járási hivatalok igény szerint osztják a háziorvosoknak” – nyilatkozta dr. Szabó Tünde, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

A vakcinaellátás folyamatos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a heti oltási igény bejelentés pedig azt mutatja, hogy az oltási kedv is újra kezd fellendülni – tette hozzá a megyei tiszti főorvos.