Gyereknap Nyíregyházán – Akadálypálya és kézműves foglalkozások több helyszínen
Fotó: Trifonov Éva

A Nyíregyházi Állatparkban és a Sóstói Múzeumfaluban is várták a családokat gyermeknapon. Különböző programokkal, koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal készültek a legkisebbeknek. A felmérések szerint a gyereknapi ajándékokra átlagosan 7500 forintot költenek a szülők.

 

Kisautók, babák, társasjátékok – hatalmas a kínálat ebben a játékboltban. Az érdeklődés múlt héten mindennap az átlagosnál nagyobb volt, az üzletvezető úgy látja, a szülők prioritásként kezelik a gyereknapot. A gyerekek sokszor a különböző reklámok és mesék alapján választanak ajándékot maguknak, de voltak olyanok is, akiknek határozott elképzelésük volt, hogy mit szeretnének kapni gyereknapra.

„A legóval szoktam játszani, igazából a kedvenc játékom az olyan játék, hogy ki kell rakni ilyen pattogós dolgokat, amivel egy labdát be kell juttatni egy kosárszerű cserépbe, én igazából vagy egy számológépet vagy egy földgömböt szeretnék” – ezt a kisiskolás Kiss Nimród mesélte.

Gyereknapi kiadások

A szülők, nagyszülők döntő többsége szereti egyedül kiválasztani a játékot a boltban, ritkább az az eset, amikor gyerekkel együtt mennek az áruházba. Ebben a játékboltban a tapasztalat szerint 8–15 ezer forint közötti összeget költenek a gyereknapra.

„Kis unokámnak keresem a játékokat gyermeknap alkalmából. Ő három és fél éves, a kedvencei a Mancs őrjárat és Thomas” – mondta a vásárlás közben Kocsis Józsefné.

A felmérések szerint online átlagosan 7800 forintért vásároltak ajándékot a szülők, bolti vásárlás esetén viszont valamennyivel kevesebbet, 7200 forintot költöttek. A cégek adataiból az is kiderül, hogy a játékkereskedők éves forgalmának 8–10 százaléka ebben az időszakban realizálódik.

Fontos a játék

„Én azt látom, hogy azok a gyerekek, akik a szülőkkel együtt tudnak játszani, sokkal erősebb személyiséggé válnak, tehát nem egy pótcselekvésként adnak át nekik egy játékot, hanem közös, minőségi időt tudnak tölteni a kiválasztott játékkal. Nyilván ez nemcsak a játékra vonatkozik, minden másra is, de a játék egy fontos szerepet tud betölteni a kapcsolatok kialakításában, a személyiség fejlődésében” – nyilatkozta Papp Jenő, a Pony Játékáruház tulajdonosa.

A slágertermékek közé tartozik a legó, valamint a készségfejlesztő és a társasjátékok is. A szülők egyre tudatosabban válogatnak a játékok között, azt is próbálják figyelembe venni, hogy készségfejlesztőek legyenek az ajándékok.

Nemzetközi gyermeknap

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év különböző napjain, Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, majd 1954-től ünnepeljük minden évben május utolsó vasárnapján a legkisebbeket.

Programok az állatkertben

Természetesen az állatparkban is várták a gyerekeket a hétvégén. A szokásos fókashow és a tevegelés mellett plusz programokkal is készültek a gyereknap alkalmából. Ingyenes akadálypályát és kézműves foglalkozást alakítottak ki a hétvégére a parasztudvarban. A legkisebbek figyelmét az egészséges életmód fontosságára is próbálták felhívni, így például biciklitekeréssel készíthettek gyümölcslevet maguknak. A Nyíregyházi Állatparkban szombaton és vasárnap is ezekkel a programokkal várták a vendégeket.

„A legnagyobb érdeklődést mindenképpen az állatkölyköket övezi, hiszen számtalan apróság látott napvilágot a tavaszi időszakban. Amellett, hogy állatbébikkel várjuk a vendégeket, újabb attrakciót is átadtunk, a Madagaszkár ösvényén például a szigetországnak az endemikus állatait lehet megfigyelni” – nyilatkozta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezető-szóvivője.

Készült a múzeumfalu is

A családok napjává vált a gyereknap a Sóstói Múzeumfaluban, a nyíregyházi önkormányzat is támogatta ezt a programot, minden résztvevő egy kakasos nyalókát kapott ajándékba vasárnap.

„Örültünk neki, hogy a Sóstói Múzeumfaluban újra gyereknap lehetett. Évek óta nem volt lehetőségünk rá, felújítás, pandémia, aztán végre nyithattunk. Nagyon örülünk, hogy a gyerekek és a családok minket választottak és tele lehet a múzeumfalu emberekkel ezen a 9 és fél hektáros területen. Nemcsak nyíregyháziak, hanem talán egész Kelet-Magyarországról beszélhetünk, hogy itt van nálunk” – mondta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A múzeumfaluban bábszínház és koncert várta a családokat, valamint kinyitottak a mesterségek és ott voltak a műhelyekben az alkotók is.

Kapcsolódó galéria

Gyermeknap a Múzeumfaluban