Tudományos árvízi konferencia Nyíregyházán

15 évvel ezelőtt március 3-án a Kárpátokban átlagosan 60 milliméter csapadék hullott, amely mellett 40 milliméternek megfelelő hó is elolvadt. Március 5-én Nyíregyházán összeült a védelmi bizottság, ahol bejelentették, a Kárpátokban szakad az eső, a Tisza Tiszabecsnél egy nap alatt több mint 5 métert emelkedett, így kérdésessé vált, hogy ekkora víztömeget meg lehet-e fogni. Március 6-án Tiszabecsnél 719 centiméterrel tetőzött a Tisza, a víz több ponton elérte a gátkoronát, Kispaládot elöntötte a víz, délután pedig Tarpánál átszakadt a gát. A 2001-es beregi árvíz a térségben az elmúlt évek legnagyobb áradása volt. 45 települést öntött el a víz.

 

KONFERENCIÁN ÖSSZEGEZTÉK A TAPASZTALATOKAT

 

A tiszai árvíz 15. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát rendeztek Nyíregyházán. A 2001-es beregi árvíz védelmi és helyreállítási munkái a katasztrófavédelem számára óriási feladatot jelentett. A nyíregyházi konferencián a szakemberek az események felidézésén túl a tapasztalatokat is összegezték, azt, hogy milyen okok vezettek odáig, hogy a természeti katasztrófa megtörténjen, és mit lehet tenni azért, hogy hasonló helyzet ne következzen be. Magyarország 23 százaléka árvízzel veszélyeztetett, az elmúlt 15 évben a folyók több szakaszán megerősítették a gátakat, új védműveket emeltek, a katasztrófavédelem pedig szervezete erősítésével készült fel arra, hogy egy esetleges árvíz esetén minél többen felkészülten, gyorsan és hatékonyan avatkozhassanak be.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nagy hangsúlyt fektettünk a köteles polgári védelem mellett a valóságos önkéntes mentőszervezetek megszervezésére, s komoly eredményeket értünk el, hiszen 2015-re már mintegy 14 ezer fő szervezetten vesz részt az önkéntes mentőszervezetekben, országos egységben, megyei, járási és most már 452 települési mentőszervezetben is – mondta dr. Tollár Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója. – Ezek a mentőszervezetek már nemcsak a saját tudásukat, erejüket, eszközeiket adják, hanem egységes felkészítésen vesznek részt, nemzeti minősítő vizsgát tesznek, és 2015-től 100 millió forint pályázati pénzből már az eszközök fejlesztésére és képzésre is tudnak pénzt szerezni.

 

KIÁLLÍTÁS MUTATTA BE A TERMÉSZET PUSZTÍTÁSÁT

 

A 2001-es tiszai árvíz 15. évfordulója alkalmából a megyeházán kiállítást is rendeztek, ahol fényképek és videofelvételek mutatták be a természet pusztítását.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)