Továbbra is azt tanácsolják az időseknek, hogy maradjanak otthon

Háromra emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma – közölte a Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a fertőzöttek közül már heten meggyógyultak, köztük öt iráni és két magyar állampolgár.

A törzs pénteki tájékoztatón Müller Cecília közölte a legfrissebb statisztikákat. Péntekre 12 fővel 85-re növekedett a fertőzöttek száma. A két elhunytról elmondta, hogy egyéb krónikus betegségeik is voltak, a kockázati csoportba tartoztak.

Arra kért mindenkit, hogy lehetőség szerint maradjon otthon. Ezzel elkerülhető a fertőzésveszély, különösen a veszélyeztetett idősebbeknél. Fontos, hogy a járvány minél tovább maradjon abban a szakaszban, amikor még nem alakulnak ki csoportos megbetegedések.

Továbbra is hatályban vannak a korlátozó intézkedések.

– közölte Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának  vezetője.

A teherforgalom előtt megnyitották a magyar határátkelőket, de fennakadásokra lehet számítani. Rajkánál 120, Hegyeshalomnál 150 perces várakozásra számíthatnak a fuvarozók. Csanápalotánál a román hatóság ellenőrzése miatt 35 kilométeres sor torlódott fel – tette hozzá.

Összesen 3506 személy van hatósági karanténban. Eddig 13 ezer ellenőrzést hajtottak végre, és 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. Ebből 58 esetben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség 12 közveszély fenyegetés ügyében 22 gyanúsítottak hallgattak ki.

Megkezdték működésüket a fővárosi és megyei védelmi bizottságok, amelyek segítséget nyújtanak a karanténban lévő személyek ellátásában.

Péntektől 71 vállalatnál megkezdődött a honvédelmi iránytó törzsek működése.

– mondta Lakatos Tibor.

Ruszin Romulusz dandártábornok hozzátette, hogy a katonai rendészjárőrök feladata, hogy segítség a rendőrség munkáját.

 

Forrás: hirado.hu