Tovább zöldül Nyíregyháza – Öntözés és telepítés a Szabadság téren

A NYÍRVV dolgozói  a forróságban is folyamatosan dolgoznak. Most éppen a Szabadság tér újratelepítése, öntözőrendszerének kiépítése a feladat. A nettó 10 millió forintos beruházást a társaság saját forrásból finanszírozza.

Egy pálma a Korzó mögött, egy kis újra zöldült sarok a könyvtár északnyugati sarkánál, de több apró szépítgetés is feltűnhet a városlakónak Nyíregyháza utcáin, terein. Ezeknek a heteknek a legnagyobb beruházása a Szabadság téren, a Krúdy ház és a könyvtár közötti parkban zajló, nettó 10 millió forintos, saját forrásból finanszírzott parkfelújítás. Zöld, dús bokrok, cserjék kerültek ki a földből, de nem ok nélkül, mondta a szakember. 

„A Szabadság téren az idei évben fejlesztést hajtunk végre. A most látható munkálatok az első ütemét jelentik ennek a fejlesztésnek. Az öntözőhálózat kiépítése történik meg július végéig. A növényállomány már elöregedett volt, és ezért kellett eltávolítanunk. Október hónap végén tudjuk a park felületét megújítani. Ez magában foglal új gyepesítést, fákat ültetünk, növényeket, cserjéket, évelőket fogunk a területen elhelyezni.” - tájékoztatott Dicső Péter, a NYÍRVV közterület-kezelési igazgatója.

Az egyre aszályosabb időben nem lehet már parkokat, zöld felületeket öntözés nélkül telepíteni, ezért a Szabadság téren is ezzel kezdték a munkát.

„A klíma, ami mostanában jellemzi nemcsak országunkat, hanem Európát is, már megkívánja, hogy ahol új gyepfelületet létesítünk vagy megújítunk, oda öntözőrendszert szükséges telepíteni, mert öntözés nélkül sajnos ezek a felületek már nem tudnak létezni. Az öntözőhálózat a meglévő ivóvízhálózatra kerül rákötésre, és programozottan fog működni, mint a többi öntözőhálózat a városban.” - mondta Dicső Péter.

A NYÍRVV most tervezi például a sávház előtti zöldfelület megújítását, újratelepítését, és az ígéret szerint folyamatosan haladnak a járdaszigetek, és egyéb helyek megszépítésével.