Tovább korszerűsíti az adórendszert a NAV

Újabb kört vont be az adóhatóság az elektronikus adózásba. 2019-től például az őstermelőknek is egy kattintásra lehetővé teszik az adóbevallás kitöltését. Az egyéni vállalkozóknak ugyanezen a felületen önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallásukat, az adminisztrációjukat ugyanakkor megkönnyíti a NAV által összeállított bevallási tervezet – mondta el Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 Summa című műsorában.

Mint mondta, tavaly még bővült, idén pedig már bezárult a kör, hiszen most már az egyéni vállalkozók is beléptek azok közé, akiknek készült tervezet, így már tovább bővülni nem lehet. Hozzátette, minden olyan embernek, akinek az adata megérkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, azaz munkáltatói kifizetői adattal rendelkezik, azoknak a NAV készíti a tervezeteket.

A NAV szakértője szerint fontos rögzíteni ugyanakkor, hogy az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek nem lesz automatikusan bevallásuk május 20-án éjféltől. Nekik mindenképpen be kell lépniük a programba, azaz ki kell egészíteniük azt, mielőtt véglegesítenék a digitális formanyomtatványt.

A rendszer tulajdonképpen “spórolás”

Kiss Péter András szerint a rendszer igazából „spórolás”, ha kulcsszót kellene rá találni. Az ügyfelek ugyanis időt takarítanak meg, hiszen nem kell minden rubrikát kitöltögetni, miután a rendelkezésre álló adatokból már egy összeállított, kész tervezetet kapnak, amit csak át kell futniuk. A hivatal részéről pedig szintén megtakarítás, hiszen mintegy 134 tonna papírt spórolt meg – fűzte hozzá.

Megvan az emberek bizalma

A NAV szóvivője hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt két évben fokozatosan növekedett azoknak a száma, akik a világhálón érvényesítették az adóbevallásukat. A tavalyi években a 4,7, illetve az 5,1 millió tervezetből az első évben másfél millióan, tavaly pedig már 2,1 millió ember intézte el úgy az adóbevallását, hogy semmit nem kellett tennie. A NAV elkészítette, nekik rá sem kellett nézni, később pedig automatikusan vált bevallássá a tervezet a rendszerben. Hangsúlyozta, látszik, hogy az embereknek van bizalmuk a hivatallal szemben.

hirado.hu