Történelmi jelentőségű katonai misszió indul Irakba
Fotó: Szarka Lajos

Újabb magyar katonai kontingens indul Irakba, hogy a közel-keleti országban segítsenek a béke fenntartásában. Összesen 139-en vesznek részt a legújabb misszióban, őket ma Nyíregyházán ünnepélyes keretek között búcsúztatták el. A misszió történelmi jelentőségű, mert soha ennyi tartalékos katona nem vett még részt külszolgálatban, mint most. A katonák az illegális migráció és terrorizmus ellen is küzdeni fognak.

Majd katonatisztek és politikusok is köszöntötték az iraki misszió katonáit. Bozsik szakaszvezető 2019 óta áll a Magyar Honvédség állományában. Ez lesz az első külföldi szolgálata. Hivatásos katona szeretne lenni. Azért vállalta a missziót, hogy tapasztalatot szerezzen. A családja támogatta az elhatározásban.

„Szerencsére a család teljes mértékben támogatott, egy pillanatig sem volt arról szó, hogy le szerettek volna beszélni és talán ez a legfontosabb számomra és így tudok teljes mellszélességgel kiállni az ország mellett, hogy a család is támogat” – mondta el Bozsik Gergő a Magyar Honvédség szakaszvezetője.

139 magyar katona indult el az iraki misszióra. A honvédség szerint ez egy történelmi misszió, mert rekordszámú, összesen 41 tartalékos utazik a kontingenssel. Tizenkét éve még 17 tartalékos katona volt az országban, mára ez a szám közel 12 ezerre nőtt, és egyre felkészültebbek.  

Gion Gábor államtitkár kiemelte, a magyar kormány célja, hogy a magyar emberek biztonságát garantálni tudja.

A keleti szomszédban háború, a déli határon pedig tömeges migráció. Az ország biztonsága érdekében egyre nagyobb feladat hárul a honvédségre. Erről már a Honvédelmi Minisztérium államtitkára beszélt. Gion Gábor hangsúlyozta, a magyar misszió résztvevői a terrorizmus és az illegális migráció ellen is küzdeni fognak Irakban.

„A déli határon lévők nap mint nap tapasztalják, s mi is látjuk, hogy ez a nyomás egyre erősebb, úgy gondolom, hogy úgy a tisztességes azokkal az ott élő népekkel is, ha segítünk olyan körülmények létrehozásában, ami kellő boldogulást biztosít az ott lakóknak” – emelte ki Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára.

A katonákat a város képviseletében Nyíregyháza polgármestere köszöntötte.

Dr. Kovács Ferenc kiemelte: „Tudjuk mindannyian, hogy mekkora vállalást jelent ez, távol az otthontól, és azt gondoljuk, hogy ez egy olyan misszió, ami minden tiszteletet megérdemel. Nyíregyházán ez különösen tiszteletre méltó, mert a mi városunk egy régi katonaváros, ahol mindig tisztelettel és elismeréssel fogadták a honvédség, a határőrség és önkéntesek szolgálatát.”

Ez már a 15. kontingens, ami a közel-keleti országba utazik Magyarországról. A feladatuk őrzés-védelem mellett az iraki rendvédelmi szervek kiképzése is lesz.

Kapcsolódó galéria

Iraki misszió 2022