Történelmi árcsökkenés a töltőállomásokon – 95 forinttal olcsóbb a benzin

Szerdán ismét csökkent bruttó nyolc forinttal a benzin ára a töltőállomásokon. Az autósok történelmi csökkenést tapasztalhattak az elmúlt hónapban, ez idő alatt 95 forinttal lett olcsóbb a benzin. Ennek a fő oka, hogy az olajkitermelő országok nem tudtak megállapodni arról, hogy mekkora mennyiséget termeljenek ki ebben az évben.

A héten ismét csökkent a benzin ára a töltőállomásokon, az autósok lassan hozzászoknak ahhoz, hogy hétről hétre kevesebbet mutatnak a kijelzők a kutakon. A bruttó nyolc forintos csökkenés azt jelenti, hogy szerdától a literenkénti átlagár 290 forint, ilyen olcsó 2010 április óta nem volt az üzemanyag. A gázolaj ára nem változik, 335 forint marad literje, de az elmúlt egy hónapban ez is közel 60 forinttal csökkent. A holtankoljak.hu információi szerint a 95-ös benzin szintén egy hónap alatt 95 forinttal lett olcsóbb, ez pedig történelmi csökkenést jelent.

Nem a koronavírus-járvány okozza

 Sokan úgy gondolják a koronavírus-járvány miatt alakulnak így az árak, de ez csak részben befolyásolja a csökkenést, az okokat Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője magyarázta el.

Az olajkitermelő országoknak, rövidítve az OPEC országoknak sajnos most nem sikerült megállapodni abban, hogy mekkora mennyiségű olajat termeljenek ki ebben az évben. Ez egy elég komoly feszültséghez vezetett Szaúd-Arábia és Oroszország között. Ez március elején következett be, pont akkor, amikor a koronavírus is elég keményen megjelent Olaszországban, aztán szerte Európában. Arra számítunk, hogy a következő hetekben, tehát itt április elején várható egy újabb egyeztetés az olajkitermelő országok között. Nyilván ez az alacsony olajár és az alacsony üzemanyagárak a tankolóknak, a felhasználóknak nagyon kedvező, viszont az olajkitermelő országoknak nem.

Visszaesett a kereslet

Ezek az országok a következő napokban várhatóan stabilizálják, illetve valamennyivel magasabb szintre emelik majd az olaj árát. A kieső kereslet is szintén meghatározza majd az árakat, főleg a benzinét hazánkban. A visszaesett forgalmat az elmúlt napokban bevezetett kijárási korlátozás okozza. Bujdos Eszter azt is hozzátette, piaci információk szerint úgy tudják, a benzinkutak forgalma sok helyen felére vagy akár negyedére csökkent az elmúlt napokban, ez pedig komoly hatással van az üzemanyagárakra.

Nem mindegy hol tankolunk

Amikor az üzemanyagok árainak változásáról beszélünk, fontos kiemelni, hogy ez egy átlagot jelent. A töltőállomások között több tíz forintos is lehet az eltérés - jelen helyzetben is.

A legolcsóbb és a legdrágább ár között akár 70 forint különbség is lehet, tehát amikor egy 290 forintos benzin átlagárról beszélünk, akkor az azt jelenti, hogy mi akár tudunk 280 forintért is már benzint tankolni szerdától, de nyilván a prémium üzemanyagok, illetve az autópályák melletti kutakon még továbbra is 300 forint fölötti árakat találunk a benzin esetében.

- közölte Bujdos Eszter.

 A szakértő azt is elmondta, a 300 forint körüli árak valószínűleg még jó pár hétig maradnak a benzinkutakon.